UE și Parlamentul European negociază prelungirea excepțiilor vamale și importul de cereale din Ucraina
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @grmarc
FOTO: Freepik @grmarc
UE și Parlamentul European au deschis negocierile pentru prelungirea excepțiilor vamale acordate Ucrainei, precum și restrângerea importurilor din această țară.

Importul de cereale din Ucraina este un subiect care a stârnit revolte ample în rândul fermierilor europeni, motiv pentru care Uniunea Europeană (UE), dar și Parlamentul European (PE) au acordat o atenție deosebită acestei teme.

Astfel, statele membre ale UE și PE au deschis, marți seară, negocieri pentru a prelungi excepțiile vamale acordate Ucrainei, respectiv pentru a putea decide restrângerea importurilor de cereale ucrainene, transmite AFP, scrie Agerpres.

În perspectiva discuțiilor, ambasadorii celor 27 de state din blocul comunitar au acceptat luni să aibă în vedere o limitare a importurilor de cereale ucrainene în timpul analizării exceptării de la plata taxelor vamale pentru țara aflată în război, au indicat surse diplomatice europene. Potrivit acestora, o parte a țărilor membre au încă rezerve.

De partea sa, Franța ”a susținut anumite propuneri poloneze” pentru a limita fluxul de cereale și statele s-au pus de acord ”pentru a introduce frâne de urgență”, a dat asigurări o sursă franceză.

Amintim că fermierii europeni acuză un aflux de cereale, ouă și carne de pasăre dinspre Ucraina, ceea ce duce la o prăbușire a prețurilor în special în țările vecine și întreține o concurență ”neloială”, întrucât produsele ucrainene nu respectă anumite norme comunitare. Acest dosar alimentează nervozitatea din sectorul agricol din UE, în special în Polonia, unde TIR-urile cu cereale venite din Ucraina au fost răsturnate pe șosele.

Pentru a consolida ”măsurile de salvgardare”, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor în cazul a trei produse ”sensibile” - carne de pasăre, ouă și zahăr - la volumele medii din 2022 și 2023, niveluri peste care taxele vamale ar urma să fie reintroduse.

PE, vot masiv în favoarea solicitării ca plafonarea să se extindă la cereale și miere

Propunerea executivului UE fusese inițial validată ca atare de statele membre în 21 februarie, dar Parlamentul European a votat masiv joia trecută în favoarea solicitării ca plafonarea să se extindă la cereale (grâu, orz, ovăz, porumb) și la miere.

De asemenea, europarlamentarii vor printre altele ca perioada de referință să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023), iar organizațiile fermierilor critică faptul că plafonarea propusă de Bruxelles corespunde volumelor ridicate din ultimii doi ani, aflate la originea crizei, declanșate ca urmare a invaziei rusești.

Consiliul UE și europarlamentarii ar urma să ajungă la un compromis înainte de expirarea, la începutul lui iunie, a excepțiilor vamale aflate în vigoare.

”Trebuie găsit un echilibru corect între menținerea sprijinului ferm pentru economia ucraineană și adoptarea de măsuri de salvgardare pentru anumite produse ce merită o protecție crescută potrivit datelor de pe piață”, a declarat marți Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citește și: ”Suntem într-o situație gravă”. Veniturile din activele înghețate ale Rusiei, direcționate către Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel