Data publicării:

UE şi Norvegia au anunțat o nouă colaborare pentru stabilizarea pieţelor energiei

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Guillaume Meurice: Pexels
Fotografie de la Guillaume Meurice: Pexels

Norvegia și Uniunea Europeană au convenit la o colaborare strânsă în vederea indivudualizării unor instrumente eficace prin care să limiteze fluctuaţiile semnificative ale preţurilor. De asemena se speră la o reducere a costurilor ridicate ale energiei.

"Am fost de acord să dezvoltăm instrumente, fiecare acţionând în cadrul competenţelor noastre, pentru stabilizarea pieţelor energiei şi limitarea impactului manipulării pieţei şi a volatilităţii preţurilor, în scopul de a reduce preţurile excesiv de mari într-un mod semnificativ, pe termen scurt şi lung", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui CE, Ursula von der Leyen, şi a premierului Norvegiei, Jonas Gahr Store, potrivit Agerpres.

Polonia a început să primească gaze din Norvegia, printr-o nouă conductă în regiunea baltică

Polonia a început de sâmbătă să primească gaze printr-o nouă conductă în regiunea baltică, care porneşte din Norvegia şi trece prin Danemarca şi Marea Baltică, a declarat operatorul polonez de gazoducte Gaz-System. Conducta se află în centrul strategiei Poloniei de a-şi diversifica aprovizionarea cu gaze dincolo de Rusia, care a început cu ani înainte ca invazia Moscovei în Ucraina, începută în februarie, să declanşeze o criză energetică globală.

O purtătoare de cuvânt a Gaz-System a declarat că livrările au început la 6.10 a.m. (04:10 GMT), iar nominalizările sau cererile de trimitere a gazelor prin conductă, pe 1 octombrie, au totalizat 62,4 milioane de kilowaţi-oră (kwh). Conducta, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurată oficial marţi, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream, care leagă Rusia de Europa. Rusia a tăiat livrările de gaze către Polonia în aprilie, când Varşovia a refuzat să plătească în ruble. Sâmbătă a fost inaugurat şi interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria, considerat esenţial pentru stabilitatea energetică a Europei.

Citește mai mult AICI.

Vezi și:

Plafonarea prețului la gaze naturale cerută de 10 țări ale UE

10 state membre, printre care Belgia, Italia, Polonia, Malta și Grecia, intenționează să semneze această scrisoare, care va fi adresată comisarului european pentru energie, Kadri Simson.

Țările care sunt în favoarea plafonării prețurilor la gaze susțin că o astfel de măsură ar ajuta la contracararea presiunilor inflaționiste care afectează gospodăriile și companiile. Însă mai multe țări, printre care Germania, Țările de Jos și Danemarca, apreciază că această idee ar pune în pericol securitatea aprovizionării cu gaze la iarnă.

La începutul acestei luni, executivul comunitar a prezentat măsuri de urgență pentru a răspunde la explozia prețurilor la energie, dar, cu toate acestea, a evitat să plafoneze prețul la gaze, subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre.

Până acum, Comisia Europeană a propus taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie și reducerea consumului de electricitate.

Statele membre negociază aceste propuneri și intenționează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniștrilor europeni ai energiei.

Rusia a redus livrările spre Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei din cauza invadării Ucrainei, astfel că țările membre se chinuie să găsească alți furnizori, potrivit romania-actualitati.ro

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel