UE, SCHIMBARE despre drepturile consumatorilor. Garanţii importante pentru a evita abuzul
Parlamentul European a aprobat, pe 24 noiembrie 2020, o nouă lege care va permite grupurilor de consumatori să lanseze împreună acţiuni în justiție, în Uniunea Europeană, împotriva prejudiciilor colective și care va introduce garanţii adecvate pentru a evita procesele abuzive.
În contextul noilor reglementări, este necesară constituirea unui mecanism procedural eficient care să permită doar entităților calificate din țările membre, cum ar fi organismele publice sau organizațiile consumatorilor, să reprezinte grupurile de consumatori afectați și să intenteze acțiuni în justiție, în locul caselor de avocatură, pentru a stopa sau interzice neregulile ori pentru a obține compensații sau măsuri reparatorii.
Pentru a introduce acţiuni transfrontaliere în instanţă, entităţile calificate vor trebui să respecte aceleaşi criterii pe întregul teritoriu al Uniunii Europene, să demonstreze că au activitate publică şi că sunt o organizaţie non-profit și, bineînțeles, să îndeplinească criteriile prevăzute în legislaţia naţională.
Garanţii importante pentru a evita abuzul de procedură
Noua lege votată de Parlamentul European prevede, în egală măsură, garanţii importante pentru a evita abuzul de procedură. Astfel, se foloseşte principiul „partea care pierde plăteşte”, care garantează că partea care nu a obţinut câştig de cauză suportă cheltuielile de judecată ale părţii care are câştig de cauză. Pentru a preveni şi mai mult utilizarea abuzivă a acţiunilor de reprezentare, se recomandă evitarea daunelor-interese cu caracter punitiv.
Totodată, pentru a intenta astfel de acțiuni, entităţile calificate trebuie să stabilească proceduri pentru a evita conflictele de interese şi influenţa externă, mai exact dacă sunt finanţate de o terţă parte.
Conform noilor reglementări, pot fi introduse acţiuni colective împotriva unor comercianţi, dacă se presupune că aceştia au încălcat legislaţia UE, într-o gamă largă de domenii, cum ar fi protecţia datelor, călătoriile şi turismul, serviciile financiare, energia şi telecomunicaţiile.
De asemenea, noua drectivă se referă şi la neregulile care au încetat înainte de a se iniţia sau încheia o acţiune de reprezentare. Acest demers este necesar pentru a se interzice practica în sine sau pentru a se împiedica repetarea ei.
Aceste noi reglementări își propun să îmbunătăţească funcţionarea pieţei interne oprind practicile ilegale şi facilitând accesul consumatorilor la justiţie.
Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre vor dispune, apoi, de 24 de luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională şi de şase luni suplimentare pentru a o aplica. Noile norme se vor aplica acţiunilor de reprezentare introduse la data aplicării sau după această dată, a transmis Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News