UE respinge apelul lui Viktor Orban de suspendare a procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
UE respinge apelul lui Viktor Orban de suspendare a procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar  /  Sursă foto: Facebook Viktor Orban
UE respinge apelul lui Viktor Orban de suspendare a procedurilor privind încălcarea dreptului comunitar / Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Uniunea Europeană a respins apelul premierului maghiar Viktor Orbán de a suspenda procedurile de încălcare a dreptului comunitar.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a cerut Uniunii Europene să se concentreze asupra apărării Europei, în loc să depună cauze legale împotriva Ungariei. La mai puțin de o zi după ce premierul ungar Viktor Orbán a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a suspenda procedurile de încălcare a dreptului comunitar, astfel încât statele membre să se poată concentra pe soluționarea crizelor actuale, UE a răspuns cu o respingere categorică.

În scrisoare, Orbán a scris că acest lucru ar fi necesar deoarece este nevoie de un nou mediu legal în situația migrației de la granița poloneză. Cererea a fost susținută și de premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Trebuie să recunoaștem că situația de urgență actuală trebuie abordată și prin măsuri speciale. Securitatea și integritatea noastră teritorială sunt în joc. În consecință, în această situație, cadrul legal actual trebuie adaptat la realitate și statele membre nu pot fi trase la răspundere sau sancționate pentru aplicarea unor soluții viabile, dar proporționale, la provocările cu care ne confruntăm cu toții”, a scris Orbán.

Comisia Europeană a respins cererea

Cu toate acestea, Comisia Europeană a respins cererea. Într-o conferință de presă la Strasbourg, vicepreședintele comisiei, Margaritas Schinas le-a spus jurnaliștilor că aceste proceduri au reguli stricte și nu pot fi desființate din motive politice.

„Nu există un spațiu politic de manevră în procedurile de încălcare a dreptului comunitar. Acestea sunt procese strict definite, bazate pe reguli. Singura modalitate de a închide o astfel de procedură este soluționarea cazului pe care se bazează”, a spus Schinas, adăugând că „procedurile de încălcare a dreptului comunitar nu pot fi oprite din motive politice sau prin scrisori”, potrivit RMX.

Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia plănuiesc să se opună Pactului Verde al Uniunii Europene pentru locuințe și mașini

Guvernul Ungariei își menține armele în disputa cu Uniunea Europeană cu privire la planurile Bruxelles-ului de a impozita gospodăriile și de a crește prețurile la energie pentru a aplica Pactul Verde. În timpul unei conferințe de presă, Gergely Gulyás, ministrul responsabil cu biroul premierului ungar, a declarat reporterilor că Bruxelles-ul va impozita casele și mașinile oamenilor pentru a plăti pentru ceea ce el spune că sunt proiecte de protecție a climei. El a indicat că guvernul maghiar este hotărât să apere politica de reducere a facturilor casnice, nu de a le majora, potrivit RMX.

Ministrul a spus că există o criză a cheltuielilor gospodăriilor în desfășurare în toată Europa, din cauza costurilor energetice „incredibil de mari, în creștere vertiginoasă”. Motivul principal pentru aceasta, pe lângă prețurile de pe piața mondială, este că Comisia Europeană urmează o politică energetică prost concepută. Potrivit ministrului, există un atac deschis la adresa proiectului guvernului ungar de reducere a facturilor pentru gospodării, în urma căruia prețurile la energie din Ungaria sunt printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. El a spus că cele patru țări ale Grupului de la Visegrád plănuiesc să se opună acestor încercări și vor respinge propunerile de la Bruxelles (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel