Data actualizării:
Data publicării:

UE propune o „frână de urgență“ pentru importurile agricole din Ucraina, după protestele fermierilor din Europa

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Uniunea Europeană a propus o „frână de urgență” pentru importurile agricole ucrainene.

Comisia Europeană a propus miercuri mai multe măsuri pentru a încerca să calmeze furia lumii agricole din Europa, inclusiv instituirea unei „frâne de urgență” asupra importurilor de anumite produse agricole din Ucraina, potrivit Le Monde.

Executivul european dorește să prelungească cu un an, până în iunie 2025, suspendarea taxelor vamale și a cotelor la exporturile agricole ucrainene și moldovenești către UE. Totuși, are în vedere măsuri de salvgardare, inclusiv posibilitatea statelor membre de a limita temporar importurile de păsări de curte, ouă și zahăr din Ucraina.

Avantajele comerciale acordate de UE Ucrainei în numele solidarităţii cu Kievul în faţa invaziei ruse sunt denunţate de fermierii UE, în special francezi, drept concurenţă neloială.

De asemenea, propunerea permite Comisiei să impună măsuri în cazul în care piețele unuia sau mai multor membri UE sunt perturbate de o creștere a importurilor de alte produse agricole, cum ar fi cerealele. În cazurile critice, acestea ar putea fi aplicate la 21 de zile de la efectuarea unei cereri, potrivit Reuters.

Vecinii UE ai Ucrainei - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia - s-au plâns că importurile agricole le-au deranjat piețele, ceea ce a dus la proteste ale fermierilor și camionagiilor.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a salutat prelungirea propusă și și-a exprimat speranța că controalele vor evita viitoare conflicte.

„De asemenea, ne așteptăm ca măsurile dezvoltate să elimine interdicțiile unilaterale dăunătoare privind importul produselor noastre agricole din Polonia, Slovacia și Ungaria”, a spus el într-o postare pe Telegram.

Și Emmanuel Macron a cerut, de asemenea, marți măsuri clare privind importurile din Ucraina. Fermierii francezi protestează de mai bine de două săptămâni din cauza creșterii costurilor și a importurilor de alimente ieftine.

Arnaud Rousseau, șeful principalului sindicat al fermierilor din Franța, FNSEA, a declarat că Comisia acționează cu o întârziere „îngrozitoare”. El a spus că limitele ar trebui stabilite la nivelurile din 2022.

Importurile UE de zahăr din Ucraina au crescut cu 1.000% în 2023, în timp ce importurile de ouă s-au dublat, iar importurile de păsări de curte au fost cu 50% mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel