Data publicării:

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni. China avertizează: ”Îndemnăm UE să nu meargă pe această cale greșită, altfel vom lua măsuri”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Mai multe țări UE se tem că Bruxelles riscă să deschidă cutia Pandorei cu o nouă măsură care ar putea fi folosită în cele din urmă împotriva Chinei și Turciei.

Potrivit Politico, UE se îndreaptă către cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și pentru prima dată, propunerea sa va include contramăsuri împotriva țărilor care ajută Moscova să evite embargoul comercial al Bruxelles-ului.

Mai mulți diplomați UE susțin că propunerile iminente ale UE privind eludarea sancțiunilor vor încuraja statele din Asia Centrală să se alinieze. Al 11-lea pachet complet de sancțiuni ar putea fi dezvăluit marți, când președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va vizita Kievul pentru a marca Ziua Europei.

Al 11-lea pachet de sancțiuni

În cadrul propunerii pentru cel de-al 11-lea pachet, Comisia dorește să vizeze ”persoanele și entitățile care eludează măsurile restrictive ale Uniunii prin activități care au scopul sau rezultatul de a frustra interdicțiile din aceste măsuri. Aceasta se referă, de exemplu, la companiile stabilite în țări terțe, care obțin bunuri supuse restricțiilor de la companii stabilite în Uniune și care sunt apoi furnizate Rusiei, direct sau prin intermediari”.

Elementul central al acestei noi măsuri UE ar fi restricționarea companiilor europene de la vânzarea de bunuri sensibile unuia dintre vecinii Rusiei, dacă ar exista o eludare a sancțiunilor.

Temerile unor țări membre UE

Mai multe țări UE se tem că Bruxelles-ul riscă să deschidă cutia Pandorei cu această propunere. Statele Unite au împins Bruxelles-ul să adopte o atitudine mai agresivă față de China, dar UE este reticentă să înstrăineze și mai mult Beijingul, scriesursa citată.

În mod similar, confruntarea cu Turcia este văzută ca un risc politic major ținând cont de influența Ankarei atunci când vine vorba de probleme precum migrația și având în vedere că Turcia a acționat mereu ca un tampon între UE și Orientul Mijlociu. 

Beijingul s-a opus deja categoric lunii unei măsuri separate a UE în cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni, care vizează șapte companii chineze suspectate că ar trimite mărfuri interzise în Rusia fie direct, fie prin intermediari. 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a avertizat UE să nu continue. ”Îndemnăm UE să nu meargă pe această cale greșită, altfel vom lua măsuri ferme pentru a ne proteja interesele legitime și legale”, a spus el. 

Însă Comisia este încrezătoare că pachetul de eludare oferă țărilor UE suficient spațiu de operare pentru a aplica frânele dacă o măsură propusă este considerată prea sensibilă din punct de vedere politic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel