UE anunță noi sancțiuni împotriva a circa 100 de oficiali ruși
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Guvernele din Uniunea Europeană pregătesc o nouă rundă de interdicții de călătorie și înghețare de active pentru aproximativ 100 de ruși din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, anunță Sky News.

O decizie privind noile sancțiuni ar putea fi luată în cursul zilei de miercuri, a declarat cel mai înalt diplomat al UE.

„Statele membre lucrează la un pachet de sancțiuni, în jur de 100 de persoane responsabile la diferite niveluri de guvernare", a declarat Josep Borrell în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

El a spus că speră să se ajungă la un acord "până la sfârșitul sesiunii de astăzi", fără a da mai multe detalii, notează Mediafax.

Citește și: Mutarea lui Florin Cîțu, pentru ca firmele rusești să nu mai participe la achizițiile publice din România

Președintele PNL, Florin Cîțu, a depus, miercuri, amendamente la OUG 21/2021, „pentru ca firmele rusești să nu mai poată participa la achizițiile publice din România”.

„Am spus că trebuie să ne asigurăm că sancțiunile aplicate Rusiei de Uniunea Europeană vor fi implementate și în România”, și-a început astfel Florin Cîțu, președintele PNL, mesajul publicat pe Facebook miercuri, 9 martie.

Președintele PNL a anunțat că a depus, miercuri, amendamente la OUG 21/2021, „pentru ca firmele rusești să nu mai poată participa la achizițiile publice din România”.

Liderul liberalilor a îndemnat, în repetate rânduri, autoritățile de la București să oprească schimburile comerciale cu Rusia: „Atât timp cât încă vom face comerț cu Rusia, economia ei va fi bine”.

Kamala Harris, în Polonia şi România. Următorii paşi împotriva Rusiei

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, va discuta, în cadrul vizitei sale din Polonia şi România, care va începe joi, despre următoarele măsuri de răspuns la invazia Rusiei din Ucraina şi va reasigura cele două ţări, în întâlnirile cu liderii lor, de sprijinul Washingtonului, relatează miercuri Reuters, potrivit Agerpres. Cele două ţări sunt tot mai neliniştite de agresiunea Rusiei din regiune şi sunt cele mai estice membre ale NATO, având graniţă cu Ucraina şi primind astfel refugiaţi ucraineni, comentează agenţia internaţională de presă.

Kamala Harris se va concentra pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancţiunile economice adoptate şi pot merge înainte împreună, au spus înalţi oficiali ai administraţiei americane. Se va întâlni și cu refugiaţi ucraineni din Polonia şi va discuta despre continuarea ajutorului umanitar şi a asistenţei de securitate pentru Ucraina şi regiune, potrivit oficialilor. Vicepreşedinta SUA va discuta despre aceste chestiuni la Varşovia şi cu premierul canadian Justin Trudeau, care se află de asemenea în regiune, au mai spus sursele citate.

„O mare parte din discuţiile din cele două capitale vor fi despre următorii paşi, despre cum se poate merge înainte”, a precizat unul dintre oficiali.

Vizita Kamalei Harris în Europa de Est survine după participarea la Conferinţa de Securitate de la Munchen, din Germania, când invazia rusă din Ucraina devenea iminentă. S-a întâlnit acolo cu aliaţii şi partenerii SUA, inclusiv cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a-i ţine uniţi pe aliaţii europeni.

Vizita vicepreşedintei americane în Polonia şi România este un semn al încrederii tot mai mari a preşedintelui Joe Biden în capacitatea ei de a se ocupa de diplomaţia la nivel înalt, comentează Reuters. În plus, este de asemenea un efort al administraţiei americane de a-i reasigura pe aliaţii neliniştiţi şi de a-şi continua campania de a izola Moscova pe plan internaţional, chiar dacă SUA încearcă să evite un conflict direct cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel