UE își creează propria armată: cinci mii de oameni și mai multe fonduri pentru cheltuieli militare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell
Cei 27 de membri aprobă „mini-armata” europeană cu forțe terestre, maritime și aeriene, precum și forțe cibernetice. 

Miniștrii de Externe și Miniștrii Apărării din cele douăzeci și șapte de state ale Uniunii Europene au aprobat noua strategie europeană de apărare care are ca pivot constituirea unei forțe militare de circa 5.000 de militari, care urmează să fie pusă să intervină în cazuri similare cu evacuarea aeroportului din Kabul și o creștere a cheltuielilor militare pentru a putea efectua intervenții militare autonome până în 2025.

„Nu este răspunsul la războiul din Ucraina, dar face parte din răspuns”, a explicat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la finalul Consiliului. „Când am început să lucrăm, nu ne puteam imagina că în ultimul moment al aprobării situația va fi atât de gravă și că Europa va trebui să facă față unei provocări atât de mari”, a adăugat el, potrivit  agenției italiene de presă AGI.

„UE nu este suficient de echipată pentru a face față amenințărilor și provocărilor actuale”, se arată în preambulul documentului aprobat, denumit oficial Busola Strategică. Și pentru a se dota, se propune utilizarea grupurilor tactice create în 2007 pentru a construi această forță de reacție, a crește cheltuielile militare (azi la 1,5%) și a o coordona mai bine.

Puterea celor 5.000 de militari va avea „componente terestre, aeriene și maritime” și va fi dotată cu mijloace de transport pentru a putea „efectua salvarea și evacuarea cetățenilor europeni” prinși în conflicte.

"Mediul ostil actual necesită un salt calitativ. Busola ne oferă un plan de acțiune ambițios pentru o mai mare securitate și apărare a UE pentru următorul deceniu", a reiterat Borrell. În acest fel, UE se dotează cu un „plan de acțiune ambițios” pentru a-și consolida politica de securitate și apărare de acum până în 2030 cu obiective și termene-limită specifice și pentru a avea o capacitate mai mare de a acționa și de a colabora cu partenerul său NATO, pentru a-și proteja valorile și interesele.

UE este convinsă că având o forță și o capacitate mai mare în domeniul militar va putea „să contribuie pozitiv la securitatea globală și transatlantică”, în complementaritate cu NATO care „continuă să fie baza apărării colective a membrilor săi”.

Busola Strategică intenționează, de asemenea, să stabilească o politică de apărare cibernetică, o serie de instrumente pentru a opri manipularea și interferența cu informațiile din străinătate, să dezvolte o strategie spațială pentru securitate și apărare și să consolideze rolul UE în securitatea maritimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel