Data actualizării:
Data publicării:

Alegeri SUA: UE între Trump și Clinton. Care este statul cel mai apropiat de Trump

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consiliului European privind relațiile externe a prezentat o analiză a impactului pe care alegerile din SUA îl au asupra Europei.

Statele Unite joacă un rol esențial în securitatea europeană, economia europeană și chiar viața culturală. Așadar, alegerile de marți sunt esențiale pentru UE și pentru politica ei externă cel puțin în următorii patru ani.

Europenii, în special clasa politică, doresc continuitatea relațiilor transatlantice. Ei se așteată ca SUA să continue și chiar să consolideze rolul pe care îl are în securitatea Europei. În consecință, majoritatea europenilor o preferă în mare măsură, pe Hillary Clinton. Democrata este candidatul cel mai asociat cu procesul de continuitate.

Cele mai multe state membre, consideră că securitatea este cea mai importantă prioritate în relația lor cu Statele Unite.

În Europa de Vest această siguranță înseamnă ajutor în combaterea terorismului. Franța, Marea Britanie, Belgia și Germania sunt de părere că schimbul de informații cu SUA este esențial pentru protejarea cetățenilor. 

În Europa de Est, în special în Polonia și statele baltice, SUA este văzută ca un garant de securitate împotriva Rusiei.

Totodată, europenii consideră că Statele Unite vor ajuta Europa și datorită interesului american pentru o Uniune Europeană stabilă economic.

Ungaria îl preferă pe Trump

Din cele 28 de state membre potrivit raportului Consiliului European, 27 o preferă pe Hillary Clinton președinte. Singura excepție este Ungaria. Chiar și Grecia, care este în mod tradițional țara europeană cea mai anti-americană și condusă de partidul SYRIZA catalogat mai aproape de extrema stângă, vede acum relația cu Statele Unite ca fiind esențială pentru securitatea sa.

Viziunea sumbră a SUA în Ungaria este alimentată și de liderul Viktor Orban. Politica premierului maghiar apropie țara vecină de Rusia. Nu de puține ori decizile populiste ale liderului de la Budapesta au trezit critici în sânul Uniunii. 

În acest sens guvernul de la Budapesta și-a exprimat public dorința ca republicanul Donald Trump să devină noul președinte al SUA. Exemplul a fost urmat și de alte formațiuni politice europene apropiate de extrema dreaptă sau eurosceptice.

Totuși, comerțul și investițiile sunt cele mai importante aspecte ale politicii externe a Ungariei în raport cu SUA. Statele Unite sunt al doilea cel mai mare investitor (după Germania), în Ungaria.

Relația dintre Ungaria și SUA s-a deteriorat vizibil din punct de vedere politic sub conducerea lui Viktor Orban. Premierul Ungariei consideră că politica lui Barack Obama și a lui Hillary Clinton este influențată de finanțatorul George Soros, în defavoarea intereselor Ungariei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel