UE intenționează să interzică din 2023 comercializarea televizoarelor 8K. Iată motivul
Uniunea Europeană este pe cale să interzică cele mai mari televizoare consumatoare de energie de pe piață: modelele 8K.
Alarma vine direct de la Asociația 8K, lobby-ul unor giganți de calibru Panasonic, Amazon și Samsung. Potrivit asociației, ”practic niciun dispozitiv nu va respecta” noile reguli stabilite de Bruxelles, potrivit Europa Today.
Unul dintre principiile pe care Bruxelles-ul le promovează de câțiva ani este cel al economisirii energiei, iar din acest motiv a elaborat Indicele de eficiență energetică (IEE), de care depind diferitele clase energetice, de la A la G. Revizuirea anterioară a IEE, cea care ținea cont de cea mai avansată tehnologie la acea vreme, 4K, luase în calcul datele referitoare la ecranele vândute între 2012 și 2017, adică televizoare care aveau acum între 7 și 10 ani. Și la acea vreme, industria televiziunii a simțit că datele prezentate de Comisie erau solide și corecte și că respectarea standardelor de eficiență era gestionabilă.
Dar noua revizuire a IEE nu este văzută la fel de marile nume din sector: noua reglementare propusă de Comisie impune ca televizoarele inteligente să aibă un indice de eficiență energetică mult mai bun decât modelele actuale: modelele 4K și 8K va trebui să treacă de la un IEE actual de 1,10 la 0,90.
În practică, cu aceiași centimetri diagonali, vor trebui să consume mult mai puțin. De exemplu, un televizor de 55 inchi (140 cm) va trebui să consume mai puțin de 84 kWh pentru a fi vândut în Europa.
Cert este că televizoarele 8K, datorită naturii modului în care funcționează panourile LCD, consumă mult mai multă energie decât televizoarele 4K. Rezultatul este că niciun televizor 8K nu va îndeplini cerințele UE, potrivit producătorilor de televizoare. Negocierile dintre industrie și Bruxelles sunt în desfășurare.
Citește și:
Stai prea mult în faţa unui ecran? Un studiu arată că lumina albastră provoacă îmbătrânirea accelerată
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE) din Spania, petrecem în medie 11 ore în faţa unui ecran, fie pentru muncă, fie pentru petrecere a timpului liber. Şi asta are consecinţe care nu sunt deloc bune.
Oamenii pot vedea obiecte deoarece lumina se răsfrânge în ele cu o lungime de undă cuprinsă între 380 şi 700 de nanometri. Lumina albastră vibrează la o lungime de undă mai mică: 400 până la 500 de nanometri, ceea ce o face cea mai joasă, dar cea mai energică. Pentru multe persoane, problema este că petrec multe ore în faţa ecranului, expunându-se astfel la lumina albastră. Dar, în mod curios, statul la soare reprezintă o expunere la o cantitate mult mai mare de lumină albastră decât cea a oricărui ecran. Expunerea la lumina soarelui ne ajută să ne menţinem ritmul circadian sănătos, care reglează somnul şi vigilenţa. Dar, ca în tot ceea ce ţine de sănătate, virtutea este în echilibru. Deci, dacă faptul că puţină lumină influenţează negativ, multă are un efect dăunător, scrie Rador.
Celulele, afectate de lumina albastră
Cel mai recent studiu despre lumina albastră, care a fost publicat de "Frontiers in Aging", conchide că funcţiile de bază ale celulelor ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de ecrane. Liderul studiului şi profesorul Universităţii de Stat din Oregon, Jadwiga Giebultowicz, spune: "Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoare, laptopuri şi telefoane, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele şi celule adipoase până la neuronii senzoriali".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News