UE intenționează să cumpere un conac din Manhattan (New York) în valoare de 20 de milioane de euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa  Google Maps
Sursa Google Maps
Aripa diplomatică a UE vrea să cumpere proprietăți din Upper East Side, New York. Printre îmbunătățiri: tapet cu pene de păun, placi care topesc zapada. și un „lift comercial îmbrăcat în piele”.

Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile de lux răspândite pe cele cinci etaje, 11 camere și curtea din spate a casei coloniale din Manhattan, aripa diplomatică a UE intenționează să le cumpere pentru mai mult de 20 de milioane de euro, conform unei propuneri de cumpărare a proprietății văzute de Politico.

Intenția, se arată în document, este de a folosi casa recent renovată din Upper East Side ca bază pentru șeful delegației UE la Națiunile Unite la New York. 

Proprietatea de la 138 East 65th St. se remarcă prin ornamentațiile sale ostentative

Sala de mese are ”tapet îmbrăcat în piele” Ralph Lauren. În total, renovările au durat trei ani și au costat aproximativ 7 milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Listarea proprietății online se laudă cu anunțul: ”Nici o cheltuială nu a fost scutită”.

VEZI GALERIA FOTO 

Cu toate acestea, conform Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), componenta diplomatică a UE, proprietatea de lux este de fapt ”cel mai bun raport calitate-preț” și ajută la punerea blocului la egalitate cu reședința diplomatică a propriilor țări. SEAE menționează că proprietatea  este o ”investiție bună, mult mai bună decât să continui să închiriezi”. 

”Condițiile pieței imobiliare din NY sunt de așa natură încât o achiziție este mai interesantă din punct de vedere financiar decât închirierea”, spune documentul, care se întinde pe 29 de pagini.

Europarlamentarii vor vota achiziția marțea viitoare

”În ciuda prețurilor ridicate, există certitudinea că proprietatea va câștiga în valoare în timp, ceea ce o face o investiție sigură.”

Propunerea are scopul de a convinge europarlamentarii și oficialii UE, care trebuie să aprobe achiziția. Și indiferent de cât de solidă ar fi o investiție clădirea, prețul exorbitant va ridica cu siguranță sprâncene. 

Un oficial al Parlamentului a recunoscut că prețul a fost ”mare” și ”a ridicat întrebări”.

Problema va ajunge la un punct culminant marțea viitoare, când europarlamentarii vor vota achiziția în Comisia pentru bugete a Parlamentului. 

Motivația: achiziționarea proprietății este o prioritate din cauza importanței prezenței UE acolo

Propunerea susține că achiziționarea proprietății de 543 de metri pătrați este „o prioritate” pentru misiunea diplomatică a UE ”din cauza importanței prezenței UE acolo”.

Clădirea ar oferi delegației UE ”o reședință adecvată în ceea ce privește locația, vizibilitatea, imaginea, reprezentativitatea, dimensiunea, funcționalitatea” și așa mai departe, susține documentul. 

În prezent, delegația închiriază un spațiu de birouri de 1.923 de metri pătrați pentru 60 de angajați și o reședință cu trei dormitoare pentru ambasadorul UE la ONU, potrivit documentului. 

UE deține și o altă casă în Upper East Side pentru șef adjunct al delegației sale ONU.  ”Reședința șefului delegației ar trebui să fie comparabilă cu cea a ambasadorilor statelor membre”, se arată în document. 

”Deși nu este cea mai economică ofertă, clădirea de la 138 East 65th Street oferă cel mai bun raport calitate/preț” 

Într-o declarație, SEA a adăugat că ”în general, când vine vorba de reședințe ale ambasadorilor UE, SEAE efectuează întotdeauna cercetări amănunțite și o analiză cost-beneficiu pentru proprietățile noi. Aceasta include o evaluare dacă închirierea sau cumpărarea este mai profitabilă pe termen lung. ”

În 2020, delegația UE la New York a primit permisiunea de la SEAE să închirieze o nouă reședință pentru ambasadorul său la ONU, după încheierea contractului de închiriere existent în mai 2021. 

Casa pe care ambasadorul o folosește ”poate găzdui doar maximum 10 oaspeți” și ”nu există nicio cameră de familie în timpul evenimentelor oficiale”. 

După ”încercări nereușite” de a găsi un nou loc, delegația UE și-a prelungit contractul de închiriere până în mai 2023, dar a lansat și o ”nouă prospectare a pieței”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel