UE îi cere lui Biden să ia măsuri privitoare la restrângerea puterii companiilor Big Tech
Uniunea Europeană îi cere președintelui Joe Biden să contribuie la întocmirea unui manual comun de reguli pentru a restrânge puterea companiilor Big Tech.
Într-un discurs adresat Forului Economic Mondial din Davos, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut administrației Biden să își unească forțele împotriva „părților întunecate ale lumii digitale”, despre care a spus că se află parțial în spatele asaltului „șocant” asupra Capitolului din Washington.
"Modelul platformelor online are un impact nu numai asupra concurenței libere și loiale, ci și asupra democrațiilor noastre, a securității noastre și a calității informațiilor noastre", a spus von der Leyen. „De aceea, trebuie să aadministrăm această putere imensă a marilor companii digitale.” Ea a îndemnat Casa Albă să se alăture eforturilor blocului comunitar, spunând că „împreună, am putea crea o carte de reguli a economiei digitale, care este valabilă în întreaga lume” și care ar cuprinde protecția datelor, regulile de confidențialitate și securitatea infrastructurii critice.
În decembrie, Comisia Europeană a propus două noi acte legislative ale UE pentru a proteja mai bine consumatorii și drepturile lor online, pentru a face platformele tehnice mai responsabile și pentru a îmbunătăți concurența digitală, bazându-se pe regulile de protecție a datelor ale blocului, care sunt printre cele mai stricte din lume.
Cenzurarea președintelui Trump
Ursula Von der Leyen s-a referit, de asemenea, la decizia de la începutul acestei luni a Facebook și Twitter de a-l cenzura pe fostul președinte american Donald Trump de pe platformele lor, pentru incitarea asaltului asupra Capitoliului SUA, un pas fără precedent care a subliniat puterea imensă a giganților tehnologici de a reglementa libera exprimare, potrivit AlJazeera.
„Oricât de tentant ar fi fost ca Twitter să oprească contul președintelui Trump, o astfel de interferență gravă cu libertatea de exprimare nu ar trebui să se bazeze doar pe regulile companiei”, a spus ea. „Trebuie să existe un cadru de legi pentru astfel de decizii de anvergură.” Suspendarea permanentă a lui Trump de la Twitter și Facebook determină Ungaria, membru al UE, să își adopte propriile măsuri de reglementare a companiilor de social media (vezi AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News