UE e la un pas să activeze „nucleara economică” împotriva Rusiei. Un singur stat se mai opune apăsării butonului SWIFT
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Vladimir Putin, foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin, foto: Kremlin.ru
Deconectarea Federației Ruse de la sistemul internațional SWIFT reprezintă o măsură economică cu adevărat extremă împotriva Federației Ruse, stat care suține de trei zile o agresiune fără precedent împotriva Ucrainei.

UPDATE - Guvernul Ungariei a dezminţit cu vehemenţă că blochează o decizie la nivelul Uniunii Europene privind excluderea Rusiei din sistemul de plăţi SWIFT. Informația a fost dată de media internaţională.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei a acuzat presa occidentală că „minte în legătură cu faptul că Ungaria blochează unele dintre sancţiunile împotriva Rusiei, de exemplu în ceea ce priveşte sistemul SWIFT.

Știrea inițială:

SWIFT, sau Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, e un sistem prin care ar putea fi deconectate băncile ruse de la piața globală. Acest lucru ar fi un cataclism economic pentru Moscova cu efecte majore nu doar asupra oligarhilor ruși, dar și asupra întregii societăți ruse, care se confruntă și așa cu probleme mari. Desigur, consecințe vor exista și pentru economiile europene.

Ministrul francez de finanțe a spus că opțiunea de a deconecta Rusia de la sistemul global de plăți interbancare SWIFT rămâne deschisă, dar e de părere că o asemenea decizie trebuie să fie o măsură de ultimă instanță.

În cadrul unui interviu acordat pentru DC News de profesorul Dan Dungaciu la finalul lunii decembrie a anului trecut, acesta a catalogat o asemenea măsură ca fiind „nucleara economică”.

„Gândiți-vă că tranzacțiile ruse se fac în dolari. Vorbim de petrol, de gaze. Asta ar însemna (n.a. - deconectarea de la sistemul SWIFT) o prăbușire pe termen scurt a Federației Ruse”, explica Dan Dungaciu.

Potrivit Euronews, în cursul zilei de ieri erau patru state care se opuneau în UE unei asemena măsuri: Germania, Italia, Cipru și Ungaria.

Presa internațională scrie azi că Italia, care are o depedență de aproape 40% de gazul rusesc, s-a răzgândit. Roma caută alternative și ar fi de acord cu scoaterea Rusiei din sistemul SWIFT. Totodată, Germania și Cipru ar fi dat și ele înapoi.

În prezent, doar Ungaria se mai opune unei asemenea măsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel