Data actualizării:
Data publicării:

UE, decizii istorice: Înarmează Ucraina; Sancțiuni dure contra Belarus; Rusia complet izolată aerian; Lovitură pentru oligarhii ruși - video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
UE, decizii istorice: Înarmează Ucraina; Sancțiuni dure contra Belarus; Rusia complet izolată aerian; Lovitură pentru oligarhii ruși - video
UE, decizii istorice: Înarmează Ucraina; Sancțiuni dure contra Belarus; Rusia complet izolată aerian; Lovitură pentru oligarhii ruși - video
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat noi hotărâri istorice ale UE contra Rusiei.

Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei, a anunţat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precizând că aceasta este o premieră pentru UE, transmite AFP.

'În primul rând, închidem spațiul aerian al UE pentru aeronavele deținute de Rusia, înmatriculate în Rusia sau controlate de Rusia. Acestea nu vor putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE, inclusiv avioanele private ale oligarhilor.

În al doilea rând, vom interzice propaganda media a Kremlinului în UE. Rusia Today și Sputnik, deținute de stat, și filialele lor, nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin. Dezvoltăm instrumente pentru a interzice dezinformarea dăunătoare în Europa', a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.

Video

Ursula von der Leyen a mai spus că Vladimir Putin este ”agresorul” Ucrainei. Bruxelles va propune Celor 27 de state membre să utilizeze o linie de finanţare de urgenţă a UE "pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, precum şi carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale", punând astfel capăt "tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor", a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Citește și SUA aşteaptă rezultatul 'discuţiilor' dintre Ucraina şi Rusia, Zelenski 'încearcă', dar 'nu prea crede'

SUA sunt nerăbdătoare să vadă rezultatul 'discuţiilor' dintre Ucraina şi Rusia de la frontiera ucraineano-belarusă, anunţate duminică, şi au salutat noul 'efort diplomatic' pentru a aduce Moscova 'la masa negocierilor', transmite EFE. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că 'va încerca' să negocieze cu Rusia, chiar dacă 'nu prea crede' că discuţiile ar putea pune capăt invaziei ruse, transmite AFP.

'Eu spun lucrurilor mereu pe nume: nu cred prea mult într-un rezultat', dar 'trebuie să încercăm pentru ca nici măcar un singur cetăţean al Ucrainei să nu aibă vreo îndoială că eu, în calitate de preşedinte, am încercat să opresc războiul, chiar şi atunci când era o şansă mică, o şansă totuşi', a declarat Zelenski într-o înregistrare video. Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune CNN, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a pledat pentru găsirea unei soluţii diplomatice.

'Mereu am spus că dorim să găsim o soluţie diplomatică, iar Rusia a ales confruntarea. Acest efort diplomatic este încă un demers în acest sens pentru a aduce Rusia la masa negocierilor', a declarat Tomas-Greenfield. Din acest motiv, diplomata americană a declarat că va privi cu atenţie 'ce iese din aceste discuţii', deşi a recunoscut că nu ştie care sunt intenţiile preşedintelui rus Vladimir Putin. Este prevăzut ca discuţiile ruso-ucrainene să aibă loc luni, anunţă EFE.

Potrivit dpa, discuţiile se vor desfăşura în apropierea râului Pripiat, lângă punctul de trecere al frontierei Aleksandrovka (Belarus) şi Vilcea (Ucraina). 'Am căzut de acord că delegaţia ucraineană se va întâlni cu cea rusă fără condiţii prealabile la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropiere de râul Pripiat', potrivit canalului oficial de Telegram al preşedintelui ucrainean.

În aceeaşi informare, Zelenski menţionează că preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, 'şi-a asumat responsabilitatea de a garanta că toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriu belarus vor rămâne la sol în timpul deplasării, al convorbirilor şi al drumului de întoarcere al delegaţiei ucrainene' la Kiev. Separat, Anton Heraşcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat că rachete lansate din Belarus au lovit duminică un aeroport în Jitomir, în nordul Ucrainei, potrivit Reuters. Anterior, acelaşi consilier anunţase că rachete Iskander au fost lansate asupra Ucrainei din Belarus la ora locală 17:00. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel