UE creează o listă neagră pentru hakerii din afara Uniunii
Autor: Eduard Pascu | Publicat pe: 17 mai 2019, 15:30
WhatsApp
Uniunea Europeană a decis vineri să creeze o listă neagră pentru sancţionarea responsabililor de atacuri cibernetice întreprinse din exteriorul Uniunii, transmite AFP, citând un comunicat al Consiliului UE.

'Măsurile restrictive includ interdicţia de a călători în UE şi îngheţarea bunurilor. În plus, le este interzis persoanelor şi entităţilor din UE să pună la dispoziţie fonduri persoanelor şi entităţilor înscrise pe listă', precizează comunicatul.

Obiectivul acestui regim de sancţiuni este să pună capăt impunităţii organizatorilor unor astfel de atacuri cu efecte economice uneori devastatoare şi care prezintă 'un risc de conflict'.

'Pentru prima dată, UE va putea impune sancţiuni unor persoane sau entităţi care sunt responsabile de atacuri cibernetice sau de tentative de atacuri cibernetice, care aduc un sprijin financiar, tehnic sau material unor atacuri cibernetice sau sunt implicate în orice alt mod în acestea', arată comunicatul.

Textul menţionează că 'vor putea fi impuse sancţiuni, de asemenea, unor persoane sau entităţi care sunt asociate acestora'.

UE va sancţiona atacurile 'care au efecte importante' şi care 'îşi au originea ori sunt întreprinse în exteriorul UE sau utilizează infrastructuri situate în exteriorul UE sau sunt conduse de persoane ori entităţi stabilite ori care acţionează în exteriorul UE, sau sunt întreprinse cu ajutorul unor persoane sau entităţi care acţionează în exteriorul UE', precizează comunicatul.

Textul nu menţionează niciun stat, dar europenii au denunţat în mai multe rânduri atacuri cibernetice venite din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran.

Olanda a anunţat expulzarea, în aprilie 2018, a patru agenţi ruşi suspectaţi de pregătirea unui atac informatic împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

Vezi și: Atacuri cibernetice la alegeri. SRI: Există posibilitatea ca actori externi să influenţeze procesul electoral 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?