UE condamnă acțiunea de genocid a Chinei asupra populației uigure
China continuă genocidul uigurilor din Xinjiang, chiar dacă mai multe țări și organizații internaționale acuză că are loc un genocid, încălcând tratatele internaționale din care face parte și țara din Asia.
Printr-o rezoluție semnificativă adoptată pe 13 februarie, Parlamentul European a condamnat China pentru tratamentul inuman aplicat uigurilor și altor popoare indigene din Xinjiang. Măsurile brutale ale Chinei, care includ deportarea în masă, indoctrinarea politică și separarea familiilor, au determinat parlamentul să afirme că aceste acțiuni constituie crime împotriva umanității și reprezintă un serios pericol de genocid.
Situația Uigurilor
Până la 2 milioane de uiguri și alte minorități etnice au fost forțate să ajungă în centre de detenție din Xinjiang, unde sunt supuse unei intense indoctrinări politice. Șeful drepturilor omului al ONU a fost criticat pentru că nu a cerut socoteală Chinei în timpul vizitei sale în regiune.
Alicia Kearns, un parlamentar britanic, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la genocidul și represiunea continuă a comunității musulmane uigure din Xinjiang. Ea a ascultat mărturiile lui Yalkun Uluyol, un activist uigur pentru drepturile omului exilat, care a detaliat atrocitățile suferite de familia sa, notează Bnnbreaking.
Rudele lui Uluyol au fost arestate și condamnate la închisoare pentru că aveau rude în străinătate. Unii dintre membrii familiei sale au fost trimiși în facilități de producție ca condiție pentru eliberare, în timp ce alții au fost ținuți sub strictă supraveghere. Cu toate că guvernul britanic a votat în aprilie 2021 că țara de sub conducerea lui Xi Jinping comite genocid împotriva poporului uigur, Uluyol a afirmat că nimic nu s-a schimbat de atunci.
Sterilizări forțate și genocid demografic
Într-o dezvăluire îngrijorătoare, un raport al expertului chinez Adrian Zenz evidențiază represiunea sistematică a reproducerii împotriva persoanelor ne-etnice Han din Xinjiang. Dovezi sugerează sterilizări forțate, plasarea dispozitivelor intrauterine și alte măsuri coercitive îndreptate împotriva femeilor uigure. Aceste acțiuni au dus la o scădere dramatică a creșterii naturale a populației în regiune.
Raportul acuză Beijingul că se implică într-o politică de colonizare Han în Xinjiang, generând apeluri pentru o investigație internațională a posibilelor crime împotriva umanității sau genocid.
Un apel la acțiune
Rezoluția Parlamentului European îndeamnă China să pună imediat capăt măsurilor sale brutale împotriva uigurilor și altor popoare indigene. Ea solicită, de asemenea, UE și statelor membre să ia în considerare sancțiuni direcționate împotriva oficialilor chinezi implicați în aceste abuzuri ale drepturilor omului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News