UE cere abţinere şi responsabilitate în Bolivia pentru a se ajunge la alegeri paşnice
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp

Uniunea Europeană (UE) a cerut luni tuturor părţilor din Bolivia să dea dovadă de abţinere şi responsabilitate pentru ca ţara să organizeze noi alegeri în mod paşnic, după anunţul demisiei din funcţie a preşedintelui Evo Morales, transmite EFE.

"Aş dori să exprim clar dorinţa noastră ca toate părţile din ţară să dea dovadă de abţinere şi responsabilitate, pentru a se ajunge în mod paşnic la noi alegeri" a arătat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, la sosirea la un Consiliu de Miniştri UE.

"Alegeri credibile care să permită poporului bolivian să-şi exprime voinţa democratică", a continuat aceasta.

Morales a confirmat duminică demisia sa din funcţia de preşedinte după aproape 14 ani la putere, într-un material video filmat într-o locaţie necunoscută, după ce demisese în cascadă mare parte din guvern în faţa valului de proteste din ultimele săptămâni ca urmare a acuzaţiilor de fraudă la alegerile din 20 octombrie.

Tot duminică, Organizaţia Statelor Americane a recomandat într-un raport repetarea primului tur al alegerilor, iar Morales a anunţat că scrutinul va fi organizat cu un organism electoral reînnoit, deoarece şeful statului a acceptat invalidarea membrilor Tribunalului Suprem Electoral.

După ce s-a aflat că alegerile vor fi repetate, Mogherini a cerut "tuturor părţilor, în special autorităţilor, să-şi asume responsabilităţile democratice şi să ia deciziile adecvate care să permită o reconciliere rapidă şi evitarea altor violenţe". AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel