Data publicării:

UE și-a atins ținta de a umple depozitul de gaz cu cel puțin 80% în ciuda restricțiilor din Rusia

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Honye Sanges:Pexels
Fotografie de la Honye Sanges:Pexels

UE și-a atins ținta de a umple depozitul de gaz cu cel puțin 80% „cu mult înainte” față de termenul limită din noiembrie, în ciuda întreruperilor continue ale aprovizionării cu gaze din Rusia.

UE a stabilit ținta de stocare în mai, ca răspuns la întreruperea gazelor din Rusia și la criza energetică în curs. Scopul a fost să se atingă cel puțin 80% până la 1 noiembrie 2022 și cel puțin 90% până la 1 noiembrie în următorii câțiva ani, pentru a se asigura că există suficient gaz pentru a trece peste iarnă.

”Statele membre și companiile au făcut o treabă grozavă. Să continuăm să umplem acolo unde nivelul este încă mai scăzut și să implementăm planul UE de reducere a cererii. Acest lucru ne va ajuta să trecem iarna în siguranță”, a anunțat miercuri (31 august) șeful UE pentru energie, Kadri Simson.

Nu toate țările UE au depozite subterane. Dintre cei care o fac, 10 au depășit ținta de 80% stabilită pentru noiembrie anul acesta.

 

Stocarea în Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia este peste 80%, deși capacitatea de stocare variază dramatic între aceste țări.

Între timp, șase țări – Austria, Croația, Ungaria, Țările de Jos, România și Slovacia – și-au atins ținta intermediară pentru 1 septembrie și sunt pe cale să atingă ținta de 80%.

Țările de Jos, o țară cheie pentru stocarea gazelor în Europa, este aproape de a îndeplini obiectivul de stocare de 80% și se așteaptă să facă acest lucru în săptămâna viitoare. De asemenea, își propune să meargă mai departe și să-și umple spațiul de stocare la 90%.

Și, în ciuda rezervelor reduse de gaz din Rusia, rezervoarele de stocare interne din Austria au continuat să fie umplute săptămâna trecută, a declarat șeful UE pentru energie, Kadri Simson potrivit Euractiv.

Stocarea țărilor a crescut de la 61,9% la 65,2% între 20 și 27 august, ceea ce înseamnă că și-a depășit deja ținta intermediară pentru 1 septembrie este de 60% și se află pe drumul către ținta intermediară de 1 octombrie de 70%.

Între timp, secretarul de stat al Ungariei pentru comunicare și relații internaționale, Zoltan Kovacs, a scris pe Twitter marți (30 august) că țara și-a depășit ținta.

Budapesta a semnat, de asemenea, un contract cu Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, pentru aproximativ 5,8 milioane de metri cubi de gaz suplimentar pe zi, în plus față de cantitatea contractată deja convenită.

„Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigură”, a spus Kovacs .

Cu toate acestea, Simson a sugerat că unele țări nu se descurcă atât de bine în atingerea țintei de umplere. În timp ce nivelurile generale de stocare ale UE sunt de 80,17% la 31 august , Bulgaria și Letonia sunt sub ținta lor intermediară pentru 1 septembrie.

Bulgaria este doar sub ținta ei, dar Letonia este cu peste 10 puncte procentuale față de locul în care ar trebui să fie până la 1 septembrie și cu peste 25 de puncte procentuale față de ținta de 80% din noiembrie.

Pentru a se asigura că obiectivul este îndeplinit și că UE poate trece în siguranță în această iarnă și următoarea, UE a convenit asupra unui plan de reducere a cererii pentru consumul de gaze la sfârșitul lunii iulie.

Planul include o țintă de reducere a consumului cu 15% între august 2022 și martie 2023, care ar putea deveni obligatorie în cazul în care situația se înrăutățește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel