Practic, De Keersmaecker a lăsat să se înţeleagă că, în lunile următoare, cererea de comercializare a altor alimente noi - adică cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur şi simplu consumate în mod tradiţional în afara Europei - ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului. Prin urmare, cu condiţia să îndeplinească anumite condiţii (etichetare corectă şi siguranţă alimentară), Uniunea Europeană spune da făinii din greieri, ciupercilor tratate cu raze ultraviolete şi cărnii în eprubetă, un produs alimentar derivat din fuziunea celulor stem animale din interiorul unui bioreactor, care nu este încă prezent pe lista noilor alimente autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi care a reaprins controversa lucrătorilor din sectorul agricol.
Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producţiilor agricole şi zootehnice, simbol de înaltă calitate şi de identificare a teritoriilor şi tradiţiilor naţionale - a spus preşedintele CIA-Agricoltori. Cristiano Fini - În momentul de faţă există riscul concret ca agricultura să fie redusă, cu consecinţe evidente asupra zonelor interne prin abandonarea progresivă a teritoriilor.
În sprijinul temerilor semnalate de fermieri - relatează IlSole24Ore - CIA a raportat datele studiului Nomisma elaborat cu ocazia conferinţei şi care arată că laboratoarele şi start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13, la 117, din 2016 până în 2022 şi că până în 2030, producţia globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone.
Deja în data de 22 decembrie 2022, Coldiretti (Confederaţia Naţională a Fermierilor), anunţase o mobilizare de 350 de mii de semnături împotriva comercializării cărnii sintetice. Printre semnatari - anunţă comunicatul de presă - se numără premierul Giorgia Meloni şi ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida.
Minciunile despre mâncarea în eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaţionalelor care urmăresc să modifice stilurile alimentare naturale bazate pe calitate şi tradiţie cu operaţiuni de marketing iscusite - a spus preşedintele Coldiretti Ettore Prandini - suntem gata să luptăm împotriva 'alimentelor Frankenstein', care pun în pericol democraţia economică.
Experţii asigură: Carnea în eprubetă este mai sigură
Procesul de producţie a cărnii de cultură este foarte controlat. Acestea sunt substanţe care, chiar şi atunci când sunt produse artificial, reproduc moleculele prezente în mod natural în organism. Consider că, carnea de cultură poate fi mai sigură decât cea din fermele intensive pentru că ar reduce riscul proliferării agenţilor patogeni dar şi utilizarea antibioticelor şi steroizilor, afirmă Luciano Conti, profesor de biologie aplicată la Universitatea din Trento.
Cu toate acestea, expertul a reamintit că procesul de producere a cărnii cultivate în laborator nu este în prezent fezabil pentru producţia la scară industrială, atât din cauza vremurilor, cât şi a costurilor încă foarte mari.
Prin urmare, deocamdată, apariţia cărnii sintetice pe rafturile supermarketurilor europene (şi italiene), este o posibilitate încă destul de îndepărtată în timp, nu o iminenţă a anului 2023. În prezent, există doar două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel şi Singapore, notează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Ce nu s-a văzut la vizita lui Marcel Ciolacu la Marea Moschee din Abu Dhabi. Imagini din spatele camerelor - Foto / Video în articol
- 'Explozii puternice' în provincia Isfahan din centrul Iranului - Reuters / Video
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 19 aprilie 2024
- Nod în papură cu Vâlcu și Bulai: Campania electorală, analiza momentului
- Copiii, sub presiuni imense din partea societății, rețelelor de socializare și părinților. Cum să nu găsească căi de evadare?
- Separi cățeii de mamă înainte de opt luni? Se pedepsește cu închisoarea: Pedeapsa trebuie să fie mai drastică