Data actualizării:
Data publicării:

UE analizează planurile de rezervă în cazul în care se întrerupe aprovizionarea cu gaze din Rusia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
UE analizează planurile de rezervă în cazul în care se întrerupe aprovizionare cu gaze din Rusia / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE analizează planurile de rezervă în cazul în care se întrerupe aprovizionare cu gaze din Rusia / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE se teme de eventualele întreruperi cu gaze, din cauza conflictului din Ucraina, și a început să analizeze eventualele planuri de rezervă.

Uniunea Europeană a început să analizeze planurile de rezervă pentru eventualele întreruperi în aprovizionarea cu gaze, chiar dacă depozitele şi infrastructura ţărilor membre ar oferi un tampon împotriva unor şocuri majore, a declarat miercuri comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, informează Reuters.

Escaladarea tensiunilor între Occident şi Rusia cu privire la Ucraina a generat temeri că livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa ar putea fi oprite, ceea ce a determinat Comisia Europeană şi SUA să analizeze posibile soluţii alternative.

Kadri Simson a precizat că rezultatele analizei vor fi prezentate la finele acestei luni.

"Este important ca toate statele membre să se aplece asupra gradului de pregătire şi să treacă în revistă planurile de rezervă pentru a se asigura că sunt adecvate. Comisia derulează o evaluare a situaţiei la nivel european în colaborare cu statele membre", a declarat Kadri Simson cu prilejul unei audieri în comisia de energie a Parlamentului European.

CITEȘTE ȘI   -  Israelul consideră improbabil un conflict militar între Rusia și Ucraina

UE cere soluții rapide statelor membre

Regulile UE cer statelor membre să aibă un plan de răspuns la o criză a gazelor, plan care include măsuri de piaţă precum obligaţia furnizorilor de a găsi rapid alternative dar şi intervenţii guvernamentale precum ordonarea companiilor să închidă unele facilităţi industriale.

"Credem că stocurile de gaze disponibile în UE şi reţeaua noastră adecvată de terminale GNL ne va proteja de problemele în aprovizionare", a spus Kadri Simson. Comisarul european a apreciat că întrebarea "politică" este dacă Europa poate rezista unei perioade prelungită de preţuri mari, cum s-a întâmplat în ultimele luni pe fondul diminuării importurilor din Rusia, ceea ce a determinat guvernele UE să introducă reduceri de taxe, subvenţii şi alte măsuri pentru a proteja consumatorii de facturile mari.

Rusia asigură aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al UE. Zilele trecute, Qatarul, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze lichefiate, a informat că nu va putea acoperi de unul singur nevoile energetice ale Uniunii Europene, în cazul unui deficit al aprovizionării blocului comunitar cu gaze din Rusia.

În luna ianuarie importurile europene de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record de 11,8 miliarde metri cubi iar 45% din acestea au venit din SUA. Analiştii sunt de părere că o nouă majorare a livrărilor de gaze lichefiate spre UE ar putea fi limitată de capacităţile globale de lichefiere precum şi de contractele existente ale furnizorilor de a trimite GNL în Asia, scrie Agerpres.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  „Cutuma internațională“ încălcată de Putin de două ori. Hartmann: Următoarele 15 zile reprezintă o eternitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel