UE ajută Armenia să iasă din orbita Rusiei. Plan de 270 de milioane de euro - FOTO
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Un plan de ajutor din partea Uniunii Europene va fi acordat Armeniei.

Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan pentru a ajuta Armenia să iasă din orbita Rusiei și pentru a-i sprijini economia în contextul tensiunilor tot mai mari din regiune.

Acesta a fost semnat în urma discuțiilor purtate vineri la Bruxelles între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american Antony Blinken și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan.

Foto: Agerpres

În fața jurnaliștilor după summitul tripartit, von der Leyen a declarat că UE va aloca 270 de milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile și industria din țara din Caucazul de Sud în următorii patru ani ca parte a ”unei noi și ambițioase agende de parteneriat”.

"Vom face investiții pentru a consolida economia și societatea armeană, făcându-le mai robuste și mai stabile în fața șocurilor", a adăugat ea, fondurile fiind alocate pentru electrificare și pentru noi proiecte de energie regenerabilă.

Legăturile cu Rusia

Măsura vine în contextul în care Armenia încearcă să rupă legăturile cu fostul aliat, Rusia, care deține o mare parte din rețeaua și infrastructura energetică, dar care nu a reușit să intervină pe fondul agravării confruntării cu Azerbaidjanul vecin. Armenia, după ce și-a suspendat efectiv calitatea de membru al alianței militare CSTO condusă de Rusia, a invitat trupele americane să se antreneze în țară, a trimis ajutoare în Ucraina și chiar a sugerat că ar putea încerca să adere ea însăși la UE.

Von der Leyen a spus că: "Măsurile pe care Armenia le-a luat împotriva eludării sancțiunilor noastre împotriva Rusiei. Acest lucru arată că Uniunea Europeană și Armenia sunt din ce în ce mai aliniate în ceea ce privește valorile și interesele".

Foto: Agerpres

"Salutăm eforturile Armeniei în direcția democrației, a luptei împotriva corupției și a instaurării statului de drept", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în marja reuniunii de vineri.

Von der Leyen a susținut, de asemenea, propunerile Armeniei privind "Crossroads of Peace", care ar urma să transforme țara într-un centru de transport și comerț prin deschiderea de conexiuni cu vecini precum Turcia, precum și cu Azerbaidjanul, deși până în prezent a respins planul prezentat de Pashinyan. Guvernul azer de la Baku a făcut presiuni pentru o legătură rutieră și feroviară controlată de Rusia care ar trece prin sudul Armeniei, numită Coridorul Zangezur.

Tensiunile cu Azerbaidjanul

Azerbaidjanul, care este un exportator major de gaze naturale către UE și care a purtat o serie de războaie cu Armenia în ultimii ani, se opusese desfășurării reuniunii trilaterale. Înainte de discuții, von der Leyen a vorbit la telefon cu președintele azer Ilham Aliyev și a încercat să îl asigure de continuarea cooperării Bruxelles-ului în ceea ce privește "energia regenerabilă, conexiunile de transport, securitatea energetică și altele".

Cu toate acestea, la începutul acestei săptămâni, Blinken a emis un avertisment către Azerbaidjan, pe fondul afirmațiilor lui Pashinyan că țara ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva Armeniei.

Blinken i-a spus lui Aliyev, într-o convorbire telefonică, "că nu există nicio justificare pentru creșterea tensiunii la graniță și a avertizat că acțiunile agresive și retorica din partea oricărei părți ar submina perspectivele de pace".

Foto: Agerpres

Înaintea întâlnirii, Armenia a împărtășit documente cu oficialii UE și SUA, văzute de POLITICO, care susțin că Azerbaidjanul a acumulat cantități mari de echipamente militare cumpărate din țări precum Israel și Pakistan.

Armenia susține că vecinul său a primit în medie mai mult de o livrare de armament pe zi de la începutul anului, iar în septembrie Azerbaidjanul a lansat o operațiune militară pentru a cuceri regiunea separatistă Nagorno-Karabah, provocând un exod în masă al celor 100.000 de locuitori de etnie armeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel