UE a convenit asupra unui nou mecanism de sprijin pentru Ucraina
O finanțare de 50 de miliarde de euro ar trebui să pună Ucraina pe picioare, spune UE.
Astăzi, Consiliul și Parlamentul au ajuns la un acord provizoriu privind instituirea unui nou instrument unic dedicat pentru susținerea recuperării, reconstrucției și modernizării Ucrainei, în timp ce sprijină eforturile acesteia de a realiza reforme în cadrul procesului său de aderare la UE. Facilitatea Ucrainei va avea un buget total de 50 de miliarde de euro.
Facilitatea Ucrainei va centraliza sprijinul bugetar al UE către Ucraina într-un singur instrument, oferind sprijin coerent, previzibil și flexibil pentru perioada 2024-2027 pentru Ucraina, adaptat provocărilor fără precedent ale susținerii unei țări aflate în război.
"UE este pregătită să sprijine Ucraina atât cât este nevoie. Facilitatea Ucrainei ne va permite să canalizăm sprijin consecvent și previzibil pentru Ucraina, pentru a ajuta poporul să-și reconstruiască țara în mijlocul provocărilor fără precedent aduse de războiul de agresiune al Rusiei. În același timp, sprijinul va ajuta Ucraina să ducă înainte reformele și eforturile de modernizare necesare pentru a avansa pe calea către viitoarea aderare la UE.", spune Vincent van Peteghem, Ministru al Finanțelor din Belgia, notează Eureporter.
O structură în trei piloni
Facilitatea Ucrainei va avea o structură în trei piloni:
Pilonul I: Guvernul Ucrainei va pregăti un 'Plan Ucraina', în care își va exprima intențiile privind recuperarea, reconstrucția și modernizarea țării și reformele pe care intenționează să le întreprindă în cadrul procesului său de aderare la UE. Sprijinul financiar sub formă de granturi și împrumuturi acordate statului Ucraina va fi furnizat în funcție de implementarea Planului Ucraina, care va fi susținut de un set de condiții și un calendar pentru plăți.
Pilonul II: În cadrul Cadrului de Investiții pentru Ucraina, UE va oferi sprijin sub forma de garanții bugetare și o combinație de granturi și împrumuturi de la instituții publice și private. O Garanție pentru Ucraina va acoperi riscurile împrumuturilor, garanțiilor, instrumentelor de pe piața de capital și alte forme de finanțare care sprijină obiectivele Facilității.
Pilonul III: Asistența pentru aderare la UE și alte măsuri de sprijin care ajută Ucraina să se alinieze la legile UE și să efectueze reforme structurale pe calea către viitoarea aderare la UE.
Aspecte financiare
Bugetul total al Facilității Ucrainei de 50 de miliarde de euro va fi împărțit între 33 de miliarde de euro în împrumuturi și 17 miliarde de euro în granturi.
Granturile vor fi mobilizate printr-un nou instrument special, propus în contextul revizuirii la mijlocul perioadei a Cadrele Financiare Multianuale (CFM). Împrumuturile vor fi garantate printr-un spațiu pentru resurse proprii, similar cu finanțarea actuală în cadrul Asistenței Macrofinanciare 'Plus' (AMF+).
Ucraina poate solicita, în cadrul Planului Ucraina, o plată de prefinanțare în valoare de până la 7% din Facilitate.
O parte semnificativă a investițiilor din cadrul Planului Ucraina și a Cadrului de Investiții pentru Ucraina va fi destinată investițiilor verzi, iar o parte a Cadrului de Investiții pentru Ucraina va fi rezervată pentru IMM-uri. Planul va viza, de asemenea, sprijinirea autorităților naționale.
Textul prevede posibilitatea unei punți de finanțare pentru a asigura cajungerea fondurilor la Ucraina cât mai curând posibil.
Există o anumită flexibilitate în ceea ce privește gestionarea bugetului, având în vedere că Ucraina este o țară aflată în război.
O condiție prealabilă pentru sprijinul acordat Ucrainei în cadrul Facilității va fi ca aceasta să continue să mențină și să respecte mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartid, și statul de drept, și să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News