UDMR și UNPR, anunț decisiv după consultările cu Iohannis: Cine va conduce viitorul Guvern - Ultimă Oră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Liderii UDMR și UNPR au anunțat, marți, după a doua rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis, că acceptă varianta unui guvern tehnocrat.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că se conturează un guvern de tehnocrați și că premierul desemnat va fi o persoană care va răspunde criteriilor de integritate anunțate de Klaus Iohannis.

”Se conturează un guvern tehnocrat (...) condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-şi alege Cabinetul şi acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza cărora se va face nominalizarea primului-ministru şi miniştrilor. Este un pas important, trebuie să avem un Guvern cât mai repede. (...) Noi vom asuma şi responsabilitatea politică de a susţine un Guvern tehnocrat, când vom vedea ce conţine programul noului Guvern. (...) Săptămâna trecută, am spus un lucru care cred că este valabil în continuare, am spus gen Dacian Cioloş, Bogdan Olteanu şi, din acest punct de vedere, cred că am răspuns la toate întrebările posibile. Nu am făcut o nominalizare, pentru că este atributul preşedintelui. Profilul pe care noi l-am conturat cred că este un profil important”, a declarat liderul maghiar, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

El a arătat că este nevoie de un Guvern care să aibă sprijin politic.

De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că UDMR ar fi dorit alegeri anticipate, însă acestea nu pot fi organizate.

”Un Guvern fără sprijin parlamentar nu va avea posibilitatea de a impune nişte politici publice cel puţin pentru câteva domenii, doar să gestioneze treburile ţării. Nu este de dorit, un an de zile este o perioadă lungă şi de aceea vom aştepta nominalizarea primului-ministru, o discuţie să vedem ce va asuma, cu ce obiectiv şi cu ce program politic va veni pentru un an de zile”, a continuat liderul UDMR.

În opinia sa, un guvern tehnocrat este o soluţie acceptabilă şi bună, însă va avea nevoie de sprijin politic.

”Primul detaliu pe care îl aşteptăm este cine va fi nominalizat pentru a forma noul Guvern. În cursul zilei de azi, mâine, când va face preşedintele acest anunţ, aşteptăm o altă discuţie cu premierul desemnat”, a arătat Kelemen Hunor.

Liderul maghiar a precizat că, la consultările cu Klaus Iohannis, nu s-au pus în discuţie semnarea unui acord pentru desemnarea unui premier şi nici varianta PSD cu Liviu Voinea premier.

[citeste si]

Și liderul UNPR, Gabriel Oprea, a afirmat că progresiștii vor susține propunerea lui Klaus Iohannis, adică ”un premier competent şi un guvern tehnocrat”.

”UNPR este un partid serios, un partid care întotdeauna s-a ţinut de cuvânt în sensul că niciodată nu a dat jos un Guvern din care a făcut parte (...) şi l-am sprijinit pe preşedintele României în probleme de securitate naţională, cum este şi acest moment. Am fost informaţi de către PSD - propunerea de prim-ministru domnul Voinea, un om foarte serios, un adevărat profesionist, poate fi o formulă de prim-ministru. În schimb, UNPR consideră că, în actualul context de securitate, complicat, regional, european, naţional, preşedintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. Vom sprijini propunerea pe care domnul preşedinte o va face, un prim-ministru competent, un guvern de miniştri competenţi, tehnocraţi”, a declarat Gabriel Oprea, după consultările de la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că a vorbit cu Liviu Dragnea despre poziţia UNPR, precizând că, în continuare, coaliția cu PSD există.

”Suntem în continuare într-o coaliţie parlamentară. Partenerii de la PSD ne-au informat de dl Voinea, pe care îl apreciem foarte mult. La fel i-am spus şi lui Liviu Dragnea că noi vom merge cu propunerea preşedintelui”, a precizat Gabriel Oprea.

Solicitat de jurnaliști să explice cum va proceda UNPR, în contextul în care se află într-o alianță cu PSD, care l-a propus premier pe Liviu Voinea, dar transmite că va susține propunerea președintelui, Gabriel Oprea a precizat: ”Sunt convins că toate partidele politice vor sprijini propunerea președintelui Klaus Iohannis”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel