UDMR, după declarațiile lui Iohannis: Cuvintele lui Viktor Orban, scoase din context. Nu e cazul ca noi să dăm explicații
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 29 iul 2022, 15:08
WhatsApp
Viktor Orban
Viktor Orban
UDMR a transmis o primă reacție după declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis consideră că e nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban. 

„Nu comentăm declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Cuvintele premierului Ungariei, Orban Viktor, de la Băile Tușnad, au fost scoase din context și nu este cazul ca noi să dăm explicații”, a spus Hegedus Csilla, purtător de cuvânt UDMR, pentru Antena 3.

2. -imagine fara descriere- (udmr_reactie_captura_antena3_92162500.jpg)

Citește și: Toate reflectoarele pe Kelemen Hunor după declarațiile lui Iohannis. Chirieac: UDMR nu va ieși de la guvernare, dar cineva trebuie să facă un pas în spate

Klaus Iohannis, reacție după declarațiile lui Viktor Orban

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, despre discursul lui Viktor Orban. „Nu vreau să evit răspunsul la întrebare. Spun în principiu că este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie, pentru a-și motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă anti-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi. Între timp, este adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmațiile sau să le reinterpreteze, ceea ce este un semn că și-a dat seama că așa ceva nu merge în Europa. Nu este rolul și rostul meu să dau lecții de politică sau de oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile care au fost vehiculate acolo!”, a subliniat Klaus Iohannis.

„Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, pentru că la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și din miniștri UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conținutul acelui discurs pe care l-au aplaudat, ceea ce ar extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat pur și simplu generic personajul care a ținut discursul. Oricare ar fi explicația, trebuie să existe și trebuie să existe o discuție clarificatoare inclusiv în coaliția de guvernare. Pe de altă parte, nu-și dorește nimeni în România să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse și aplaudate”, a conchis președintele Klaus Iohannis.

Citește și...

Stroe, întrebat ce va face PNL în relația cu UDMR, după semnalul lui Iohannis: Kelemen Hunor să-și clarifice poziția

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a fost întrebat ce urmează să se întâmple în coaliția de guvernare, în contextul declarațiilor președintelui Klaus Iohannis cu privire la UDMR. Ionuţ Stroe susţine că preşedintele UDMR va trebui să îşi clarifice poziţia.

„Ce înțeleg din declarațiile președintelui este că, dacă aceste atitudini și mesaje persistă, și dacă nu sunt clarificate, cu siguranță, este nevoie de o discuție mult mai consistentă și mai aprofundată cu întreaga conducere a UDMR. Este nevoie de această discuție politică. Astfel de declarații pot să facă foarte mult rău. Președintele UDMR trebuie să-și clarifice poziția. Ce a încercat să facă în presa maghiară (n.r. Kelemen Hunor a reacționat pentru presa maghiară)... s-au văzut clar niște încercări de atenuare a impactului acestor declarații”, a spus, vineri după-amiază, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat ce va face PNL în relația cu UDMR, Ionuț Stroe a spus: „În niciun caz, nu ne dorim a da ultimatum. (...) Probabil că îi vom întreba și noi, dar ei ar trebui să ofere și public și în plan intern explicațiile.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?