Data actualizării:
Data publicării:

UDMR cere autonomia Ținutului Secuiesc. Borza: Ungurii bagă bățul prin gard în anul Centenarului Unirii

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Deputatul independent Remus Borza a vorbit, la DC News, în cadrul emisiunii "Borza Analiytica" despre un proiect de lege al deputatului UDMR de Covasna Kulcsár-Terza József-György privind autonomia Ținutului Secuiesc.

În contextul în care parlamentarii maghiari au votat, în ultimul an, în momente cheie, alături de coaliția PSD-ALDE, rămâne de văzut cum se vor poziționa formațiunile aflate la putere față de cererea UDMR.

 

"Și ungurii bagă bățul prin gard în anul Centenarului Unirii. Au o inițiativă pe care au depus-o prin deputatul Kulcsár-Terza privind autonomia Ținutului Secuiesc. UDMR are o atitudine duplicitară. Nu poți să fii și cu dânsa-ntr-însa și cu sufletul în Rai. Până la urmă, în materie de curvăsarie politică, campion absolut al scenei politice - și nu de ieri, de azi, ci de 28 de ani - este UDMR. A știut să se poziționeze corect în ceea ce privește propriile interese ale minorității maghiare: când în opoziție, când la putere, dar chiar și când a fost în opoziție, a susținut, în momentele cheie - și nu dezinteresat - puterea. Iată cum s-a întâmplat și anul trecut, la două moțiuni, la două învestituri, dar și pe legile fundamentale, inclusiv legile justiției. Au trecut tot cu votul UDMR. UDMR vine și cere. Niciun serviciu al UDMR nu este însă pe gratis", a zis Remus Borza la DC News.

 Egalitate de șanse

"Iarăși vorbim de o anumită ipocrizie... UDMR, cu o astfel de inițiativă legislativă, este la a treia tentativă. A mai avut una în 2004 și alta în 2012, ambele respinse de majoritățile parlamentare. Ca să nu ostilizeze opinia publică, l-au lăsat doar pe Kulcsár, dar până la urmă, chiar și un singur parlamentar poate să aibă o inițiativă legislativă. Își urmează cursul firesc, la comisie, apoi la plen. Această inițiativă propune ceea ce vor ungurii de 10-20 de ani: autonomie teritorială, administrativă, recunoașterea autonomiei Ținului Secuiesc format din cele trei județe: Harghita, Covasna și Mureș. Sunt vreo 800.000 de suflete, dar ceea ce este grav este că 30% sunt români; de etnie maghiară sunt vreo 565.000. Este interesant modul în care inițiatorul își fundamentează proiectul de lege: pentru egalitate de șanse și protejarea identității naționale a minorității maghiare. Realitatea este că în cele trei județe, românii sunt minoritari, undeva între 25-30%. Astăzi, ei sunt cei marginalizați. Este un proces de maghiarizare. Dacă vorbim despre egalitate de șanse, ar trebui să vorbim despre egalitate de șanse a minoritarilor români cu majoritarii etnici maghiari în cele trei județe. Trebuie să vorbim despre protejarea identității naționale pentru minoritarii români. Tocmai pe aceleași argumente, majoritatea va trebui să respingă proiectului deputatului UDMR. Vorbim despre un proces cât se poate de agresiv, de marginalizare socială, educațională, culturală, administrativă a minorității române", a mai zis Remus Borza.

 O utopie

 "Mai vor un consiliu de autodeterminare cu 77 de consilieri regionali, un fel de Parlament regional, mai vor o comisie de autodeterminare, un fel de Guvern propriu. În primul rând, este o utopie pentru că din punct de vedere economic, sunt printre cele mai sărace județe. În orice caz, sunt convins că majoritatea și toți parlamentarii onești și patrioți vor respinge acest proiect. Potrivit Constituției, România este un stat unitar, suveran și indivizibil. Pe de altă parte, trebuie sancționat acest comportament duplicitar al UDMR prin ridicarea pragului electoral. Nu cred că există țară în lume care să fi dat mai multe drepturi individuale minorităților", a precizat Remus Borza.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel