Data publicării:

Ucrainenii fac „progrese importante” în contraofensivă, anunță ISW. Hărțile arată, însă, doar mici avansuri ale forțelor Kievului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) precizează că forțele ucrainene fac „progrese importante” în contraofensivă.

Soldații ucraineni au avut „câștiguri” în contraofensiva lor și, de asemenea, „au făcut imposibil ca forțele ruse să-și poată muta puterea de luptă din Bahmut”, a declarat Dr. Kimberly Kagan, președintele Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), pentru Sky News.

Expertul în război a spus că trupele ucrainene au făcut „progrese importante” în contraofensivă și au avut „câștiguri” în fața liniilor de apărare ale Rusiei.

Potrivit lui Kagan, contraofensiva a fost „lentă”, deoarece a fost dificil de pătruns prin câmpurile minate.

„Ceea ce ar trebui să ne așteptăm să vedem și ce putem vedea dacă ucrainenii sunt capabili să continue și să-și mențină succesul este că, pe măsură au fac câștiguri dincolo de linia Surovikin (sistemul de fortificații de apărare rusești), rușii vor fi mai puțin capabili să apere liniile”, a spus ea.

Expertul a mai spus că ucrainenii au obținut câștiguri „la marginile orașului Bahmut”, unde rușii au consumat o cantitate imensă arme și muniții pentru a-și organiza apărarea.

„Ucrainenii au făcut presiuni asupra lui Bahmut și au făcut imposibil ca rușii să își mute puterea de luptă din Bahmut în alte părți”, a adăugat expertul.

Hărțile arată că avansul ucrainenilor este unul modest

 

În ciuda declarațiilor lui Kimberly Kagan, hărțile care prezintă situația din teren, realizate chiar de ISW în colaborare cu Critical Threats, arată avansuri modeste ale ucrainenilor. În zona Robotyne-Verbove, ucrainenii se află încă la cea de-a doua linie de fortificații a Federației Ruse. Până astăzi, ucrainenii nu au reușit să recucerească satul Verbove, deși sunt la marginea sa de aproximativ 2 săptămâni. 

De aasemenea, la sud de Staromaiorske și Urozhaine, pe care le-a recucerit în august, Ucraina nu a mai reușit să avanseze, linia frontului fiind neschimbată de la acel moment.

Atât Ucraina, cât și Rusia, au avut avansuri teritoriale în zona localității Avdiivka, însă frontul nu s-a schimbat foarte mult nici în această zonă. De câteva zile, forțșele Kievului încearcă să recucerească satul Opytne, la sud de Avdiivka și la nord de aeroportul din Donețk.

Avansuri teritoriale ale Ucrainei sunt, într-adevăr, în apropiere de Bahmut. Forțele Kievului au reușit să recucerească îîn ultimele zile satele Andriivka și Klishchiivka, aflate la sud de orașul pierdut de Ucraina în primăvară. 

Soldații ucraineni sunt limitați, potrivit hărții, la calea ferată către Bahmut.

Pe lângă asta, se pare că Rusia ar fi recucerit satul Orikhovo Vasylivka, la nord de Bahmut, în urmă cu două zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel