Ucrainenii caută normalitatea în haosul războiului. Olena Zelenska: Inima nu bate aşa de tare când sună sirenele
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ucrainenii caută normalitatea în haosul războiului. Olena Zelenska: Inima nu bate aşa de tare când sună sirenele / Foto: Facebook Olena Zelenska
Ucrainenii caută normalitatea în haosul războiului. Olena Zelenska: Inima nu bate aşa de tare când sună sirenele / Foto: Facebook Olena Zelenska
Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, a vorbit despre viața pe timp de război.

Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski,  a comunicat sâmbătă, prin legătură video, publicului de la Târgul de carte de la Frankfurt că rolul pe care îl are o obligă să spună adevărul despre ororile cu care se confruntă zilnic ucrainenii, transmite Agerpres, citând dpa.

"Luptăm pentru vieţile noastre", a spus ea audienţei la un eveniment organizat de revista germană pentru femei Brigitte.

Sâmbătă au avut loc din nou atacuri aeriene ruseşti la Kiev, a remarcat ea, spunând că nu poate să nu fie îngrijorată pentru cei doi copii ai săi.

"Orizontul nostru de planificare este poate de o zi sau două. Nu ştim ce va fi mâine sau poimâine", a spus ea.

Olena Zelenska: Inima nu bate aşa de tare când sună sirenele



Pe de altă parte, a adăugat Prima Doamnă a Ucrainei, s-a instalat o anumită rutină:"Inima nu bate aşa de tare când sună sirenele. Mergem la adăpost".

Olena Zelenska a menţionat printre eforturile de căutare a normalităţii, în pofida efectelor războiului, exemplul fiicei sale, care şi-a început studiile.

"Suntem constant în alte locuri. Copiii şi-au văzut rar tatăl, dar vorbesc la telefon în fiecare zi".

Participarea sa virtuală la Târgul de carte de la Frankfurt (19-23 octombrie) a venit şi în sprijinul lansării unei cărţi care pledează pentru o mai bună incluziune a persoanelor cu dizabilităţi şi leziuni. Ea a spus că acest subiect devine mai important cu fiecare lună de război care trece."Trebuie să ne gândim la reconstrucţie chiar acum", a spus ea. Şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că şcolile vor fi reconstruite astfel încât să aibă rampe pentru scaunele cu rotile.

Autorităţile proruse le cer oamenilor să părăsească "imediat" Herson. Noi pene de curent în mai multe regiuni ale Ucrainei

Autorităţile proruse din regiunea Herson le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor Kievului, relatează Agerpres, citând AFP.

"Toţi locuitorii civili din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul", a scris pe Telegram administraţia de ocupaţie prorusă din regiune, evocând o "situaţie tensionată pe front" şi "un pericol crescut de bombardamente masive".

Evacuările spre malul stâng al fluviului Nipru, care desparte regiunea în două, au început de miercuri.

Ucraina se pare că se pregăteşte să dea o nouă lovitură crucială efortului de război al preşedintelui Vladimir Putin cu o contraofensivă pentru recucerirea Hersonului, primul mare oraş ucrainean capturat de Rusia după invazia sa în februarie.

Kievul a încercat ca nimic să nu ajungă în presă despre operaţiunile sale din jurul acestui oraş din sudul ţării săptămâna aceasta, aşa cum a făcut înainte de o contraofensivă încheiată cu succes în nord-estul Ucrainei luna trecută. Publicaţia ucraineană Focus a relatat că experţi occidentali din domeniul securităţii au declarat că toate semnele indică o ofensivă majoră în zilele următoare.

Totodată, Noi lovituri ruseşti au vizat sâmbătă infrastructuri energetice în vestul Ucrainei, a anunţat operatorul Ukrenergo, în timp ce responsabili locali au vorbit despre pene de curent în mai multe regiuni ale ţării, relatează AFP. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel