Data publicării:

Ucraina zdrobită de drone: Cel mai mare atac rusesc, contracarat

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Forțele aeriene ucrainene au declarat, miercuri, că au respins unul dintre cele mai mari atacuri cu drone pe distanță lungă lansate de Rusia în timpul războiului, doborând toate cele 89 de drone lansate asupra Kievului, regiunii înconjurătoare și altor zone, potrivit Reuters.

Atacul, care a avut loc la mai mult de 29 de luni de la invazia pe scară largă a Rusiei, a vizat în principal Kievul și regiunea înconjurătoare, unde autoritățile au raportat că peste 40 de drone au fost doborâte. O alertă de raid aerian a fost în vigoare în cea mai mare parte a nopții.

„Acesta este unul dintre cele mai masive atacuri cu drone de tip Shahed-131/136,” au declarat forțele aeriene, numind tipul de drone pe care Rusia le-a folosit în mii de atacuri asupra Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al agenției de spionaj militar, Andriy Yusov, a declarat în cadrul unor remarci televizate că Rusia a folosit un număr semnificativ de drone-capcană care nu erau încărcate cu explozibili pentru a încerca să epuizeze apărarea antiaeriană a Ucrainei și pentru a identifica locațiile acestora.

Kievul, care a apelat în mod repetat la aliați pentru a furniza mai multe sisteme de apărare antiaeriană, ascunde locațiile unităților sale de apărare antiaeriană, care sunt însărcinate cu interceptarea atacurilor zilnice cu rachete și drone ale Rusiei.

Un purtător de cuvânt al agenției de spionaj militar a declarat pentru sursa citată, săptămâna trecută, că Rusia folosește acum noi drone ieftin produse pentru a filma locațiile apărării antiaeriene ale Ucrainei, pentru a evalua daunele și pentru a acționa ca drone-capcană.

Serhiy Popko, șeful administrației militare a Kievului, a declarat că cel mai recent atac cu drone a fost al șaptelea efectuat împotriva orașului în luna iulie. Niciun obiectiv civil sau infrastructură critică nu a fost lovit direct, dar resturile au avariat acoperișurile, ferestrele și fațadele a 13 reședințe private din regiune, au declarat autoritățile.

Aproximativ 11.500 de locuitori s-au adăpostit în stațiile de metrou în timpul nopții, în timp ce dronele veneau în valuri din „toate direcțiile posibile,” au declarat autoritățile orașului.

Grupul de opoziție Hajun, care monitorizează activitatea militară din Belarus, a declarat că cel puțin cinci drone rusești au zburat în spațiul aerian belarus în timpul atacului și că Minsk a trimis un avion de vânătoare în seara respectivă.

Minsk, un aliat apropiat al Kremlinului, nu a comentat public niciun astfel de incident. Analiștii militari ucraineni au declarat că Rusia ar putea folosi dronele prin Belarus pentru a minimiza timpul de zbor în spațiul aerian ucrainean - și expunerea la apărarea antiaeriană - înainte de a lovi.

Forțele aeriene ucrainene au interceptat, de asemenea, o rachetă Kh-59 lansată asupra regiunii sudice Mykolaiv, au spus acestea. Autoritățile locale nu au raportat nicio daună acolo până miercuri dimineața. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Rusiei.

Kievul și majoritatea Ucrainei centrale și de est au fost sub alertă de raid aerian de la ora 20:00, marți. Sistemele de apărare antiaeriană au fost activate de mai multe ori în timpul nopții pe apropierile de Kiev și în afara regiunii, a declarat Popko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel