Urmărește emisiunea live
Ucraina vrea recuperarea completă a tuturor costurilor cu transportul gazele naturale ruseşti
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ucraina vrea să obţină o plată substanţială de la Rusia pentru folosirea conductelor sale la transportul gazelor ruseşti spre Europa din 2020, dar încă nu a primit răspunsul Rusiei la propunerea sa, a declarat vineri directorul general al companiei energetice ucrainene Naftogaz, Andriy Kobolyev, transmit DPA şi Reuters.

Actualul contract ce reglementează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina expiră în 2019, iar Moscova ar dori în viitor să ocolească acest intermediar cu care în ultimii ani a avut numeroase conflicte pe tema plăţilor pentru gazele naturale livrate. Pe baza acestui contract a fost livrată anul trecut 40% din cantitatea de gaze exportată de Rusia în UE.

"Căutăm deplina recuperare a tuturor costurilor relevante, inclusiv recuperarea valorii reziduale a sistemului ucrainean de transport a gazelor. Nu dăm publicităţii cifrele, dar este vorba de o valoare mare", a declarat Kobolyev la un eveniment public desfăşurat la Bruxelles.

Joi au avut loc la Bruxelles discuţii privind gazele naturale între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Negocierile vor continua şi luna viitoare pentru a se ajunge la un acord începând din ianuarie 2020.

"Moscova vrea să obţină un contract extrem de flexibil, fără a-şi lua angajamentul că va tranzita anual un volum substanţial de gaze, în timp ce Kievul vrea clar un angajament legal pentru cantităţi mari şi pe o durată cât mai îndelungată", a apreciat Chris Weafer, de la compania Macro-Advisory.

"În cele din urmă, în trei sau patru ani, Rusia nu va mai avea deloc nevoie să folosească ruta ucraineană", a adăugat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel