Ucraina urmărește să "destabilizeze Rusia" cu mii de soldați în incursiunea de la Kursk
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Kievul spune că încearcă să "încetinească inamicul", iar partenerii occidentali au fost implicați "indirect" în proces.

Mii de soldați ucraineni iau parte la o incursiune menită să destabilizeze Rusia, arătând slăbiciunile țării, a declarat un oficial de rang înalt din Ucraina, în timp ce asaltul a intrat în a șasea zi.

"Suntem în ofensivă. Scopul este să extindem pozițiile inamicului, să îi provocăm pierderi maxime și să destabilizăm situația din Rusia, care este incapabilă să își protejeze propria graniță", a declarat oficialul de securitate sub rezerva anonimatului.

Armata rusă a declarat că aproximativ 1 000 de soldați ucraineni au fost desfășurați în incursiunea transfrontalieră care a început marți și a părut să prindă Kremlinul cu garda jos, permițând forțelor ucrainene să pătrundă în liniile defensive rusești.

Întrebat dacă cifra de 1.000 este corectă, oficialul a spus: "Este mult mai mult ... Mii".

Operațiunea a "ridicat foarte mult moralul nostru, al armatei ucrainene, al statului și al societății"

După zile de tăcere oficială, președintele Volodimir Zelenski, a recunoscut pentru prima dată ofensiva sâmbătă, spunând că Ucraina "împinge războiul pe teritoriul agresorului".

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și a desfășurat o ofensivă necruțătoare, ocupând zone întinse din estul și sudul Ucrainei și supunând orașele ucrainene unor atacuri zilnice cu rachete și drone.

După recucerirea unor zone în 2022, forțele ucrainene au fost pe picior de retragere și se confruntă cu dificultăți tot mai mari în ceea ce privește forța de muncă și aprovizionarea cu arme. Cu toate acestea, marți, unități ucrainene au trecut granița în ceea ce a fost, până în prezent, cea mai mare și cea mai reușită ofensivă a Kievului în acest conflict.

Trupele ucrainene au înaintat câțiva kilometri în regiunea Kursk, forțând armata rusă să trimită în grabă rezerve și echipamente suplimentare - deși niciuna dintre părți nu a oferit detalii precise cu privire la forțele angajate. Rusia a evacuat zeci de mii de civili din zonă, iar Ucraina a evacuat, de asemenea, mii de persoane din regiunea Sumy de peste graniță.

Operațiunea a "ridicat foarte mult moralul nostru, al armatei ucrainene, al statului și al societății", a declarat oficialul ucrainean, vorbind după săptămâni de avansuri rusești în estul Ucrainei.

"Această operațiune a arătat că putem trece la ofensivă, să mergem înainte. Se pare că rușii au probleme cu coordonarea, cu pregătirea pentru acțiune", a adăugat el.

Însă oficialul a explicat că, până în prezent, au existat puține efecte asupra luptelor din est. "Situația este practic neschimbată. Presiunea lor în est continuă, nu retrag trupele din zonă", a spus el, adăugând doar că "intensitatea atacurilor rusești a scăzut puțin".

Oficialul a declarat că trupele ucrainene vor respecta dreptul internațional umanitar în timp ce se află pe teritoriul Rusiei și nu au planuri de anexare a zonelor pe care le dețin.

"Nu există nicio idee de anexare ... Acționăm în strictă conformitate cu dreptul internațional", a spus el, contrastând acest lucru cu presupusele încălcări ale trupelor ruse în teritoriul ocupat.

Întrebat dacă capturarea centralei nucleare Kursk de lângă graniță este un obiectiv, oficialul a spus: "Vom vedea cum se va dezvolta operațiunea Kursk. Categoric nu vom cauza probleme pentru securitatea nucleară. Putem garanta acest lucru".

"Maximă reținere pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave"

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a îndemnat ambele părți "să dea dovadă de maximă reținere pentru a evita un accident nuclear cu potențial de consecințe radiologice grave".

Casa Albă a declarat miercuri că a contactat Ucraina pentru a afla mai multe despre "obiectivele" incursiunii.

În luna mai, Joe Biden a permis Kievului să folosească arme furnizate de SUA împotriva unor ținte aflate chiar dincolo de granița rusă, pentru a respinge împingerea Moscovei asupra regiunii Harkov.

Însă purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că "nu s-a schimbat nimic" în ceea ce privește politica SUA de descurajare a loviturilor mai ample sau a atacurilor în interiorul Rusiei.

Întrebat dacă partenerii occidentali au fost "ținuți în întuneric" cu privire la ofensiva Ucrainei, oficialul a spus că acest lucru este "incorect". "Judecând după cât de activ sunt folosite armele occidentale, partenerii noștri din vest au jucat un rol indirect în planificare", a adăugat el.

Oficialul a susținut că se așteaptă ca Rusia să reușească "în cele din urmă" să oprească forțele ucrainene la Kursk și să riposteze cu un atac cu rachete pe scară largă care să se concentreze "asupra centrelor de decizie" din Ucraina.

A avut loc deja un bombardament mai intens al regiunii Sumy, chiar peste graniță de Kursk. Între timp, un atac nocturn cu rachete în apropiere de Kiev a ucis un bărbat și pe fiul său în vârstă de patru ani, au anunțat serviciile de urgență.

Explozii au răsunat sâmbătă seara în centrul și estul Kievului după ce forțele aeriene ucrainene au declarat că două rachete rusești se îndreptau spre oraș.

Forțele ucrainene au distrus 53 din cele 57 de drone de atac lansate de Rusia în timpul atacurilor aeriene nocturne, au declarat duminică forțele ucrainene. Dronele au fost distruse în diferite părți ale Ucrainei în timpul atacului, care, potrivit forțelor aeriene, a inclus și patru rachete de fabricație nord-coreeană.

"Potrivit informațiilor preliminare, rușii au folosit o rachetă nord-coreeană în acest atac - încă un atac terorist deliberat împotriva Ucrainei", a scris Zelenski pe social media. "Experții pirotehnicieni încă lucrează pentru a determina datele exacte privind această rachetă", a completat președintele, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel