Data publicării:

Ucraina trimite forțe pentru a opri armata rusă în regiunea Harkov. Putin încearcă lărgirea frontului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Asaltul va întinde forțele deja dispersate ale Ucrainei, deoarece ar putea determina Kievul să reconfigureze câteva dintre trupele de pe linia de front din est.

Ucraina își desfășoară mai multe trupe pentru a stabili linia de front nord-estic după ce Rusia a lansat o ofensivă la scară largă împotriva regiunii Harkov pentru prima dată din 2022.

Forțele ruse au avut "succes în tactici" după ce au străpuns apărarea Ucrainei și au condus în direcția Vovciansk, a declarat Statul Major General al Ucrainei într-o actualizare de luni dimineața. Forțele ucrainene controlează orașul, care este bombardat de-a lungul a patru zile, dar există lupte la periferie, a declarat șeful administrației militare a Vovcianskului, Tamaz Gambarashvili, pentru Suspilne. Situația este extrem de dificilă, a spus președintele Volodymyr Zelenski duminică seara, notează Bloomberg.

"Dușmanul a desfășurat o forță semnificativă de până la cinci batalioane pentru a ataca orașul și nu își numără propriile pierderi", a declarat comanda militară de top a Ucrainei pe Facebook. Cinci batalioane echivalează cu până la 2.000 de soldați, conform biroului de presă al Ministerului Apărării.

Efortul Rusiei de a împinge linia de contact mai adânc în regiunea Harkovului vine după săptămâni de lovituri aeriene intensificate asupra celui de-al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, fiind un centru industrial. Rusia a fost respinsă în 2022 după o tentativă de a captura orașul, care a fost scurt timp capitala Ucrainei în timpul epocii sovietice.

Ucraina încearcă să-și mențină poziția în timp ce așteaptă sosirea ajutorului militar american.

Forțele ruse probabil au capturat Hatyshche și Tykhe, așezări mici lângă Vovciansk, și s-au deplasat cu 2,5 kilometri, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului duminică. Imagini geolocate au confirmat că forțele ruse au înaintat în apropiere de Lyptsi, la nord de orașul Harkov.

Autoritățile au evacuat 5.700 de persoane din zonele atacate de ruși și planifică să evacueze cel puțin 1.600 în plus, a spus guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synyehubov, la televizor. Populația din Vovciansk a scăzut de la până la 2.500 înainte de această ultimă ofensivă rusă la aproximativ 200-300.

"Există o creștere a lungimii frontului, deoarece inamicul încearcă să-l întindă, atacând în grupuri mici în direcții noi", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel