Ucraina trece la faza a doua a retragerii trupelor de pe linia frontului din est
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ucraina intenţionează să înceapă luni faza a doua a retragerii trupelor de pe linia de contact cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, citat de DPA, scrie Agerpres.

Retragerea din împrejurimile oraşului Petrivske va urma la două săptămâni după prima etapă a "dezangajării" promovate de Zelenski pentru încetarea luptelor.

Şeful statului a făcut anunţul în faţa presei, avându-l alături pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat la rândul său că "Rusia ar trebui să îşi îndepărteze militarii şi echipamentele de pe teritoriul ucrainean" şi "trebuie să îşi înceteze sprijinul pentru militanţii din estul Ucrainei". Adresându-i-se direct lui Zelenski, Stoltenberg l-a felicitat pentru "angajamentul ferm faţă de reglementarea paşnică a conflictului".

Ucraina doreşte să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice pentru a-şi întări apărarea faţă de Rusia, care a anexat în 2014 peninsula Crimeea, în timp ce în estul Ucrainei izbucnea războiul cu secesioniştii din două provincii de la frontiera ucraineano-rusă.

Conflictul s-a declanşat în contextul reorientării spre Occident a fostei republici sovietice aflate în sfera de influenţă tradiţională a Moscovei. Rusia şi-a exprimat sprijinul faţă de separatişti, pe care i-a reprezentat la negocierile de pace internaţionale, însă neagă implicarea directă de care este acuzată de către Ucraina şi puterile occidentale.

ONU estimează că în cei cinci ani de conflict şi-au pierdut viaţa aproximativ 13.000 de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel