Ucraina speră să evacueze astăzi civilii din uzina Azovstal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Autoritățile ucrainene speră să evacueze astăzi civilii blocați în uzina Azovstal.

Ucraina speră să evacueze, vineri, civilii din vasta uzină siderurgică Azovstal din orașul Mariupol, a declarat biroul președintelui ucrainean, conform BBC și Mediafax. 

"O operațiune este planificată astăzi pentru a scoate civilii din uzină", a declarat biroul lui Volodimir Zelenski, citat de agenția de știri Reuters.

Antonio Gueterres, ONU, afirmă că se poartă discuții intense

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat despre evacuarea civililor din Mariupol atunci când s-a întâlnit joi cu Zelenski.

Guterres a declarat că au loc discuții intense pentru a permite evacuarea uzinei siderurgice Azovstal - ultima parte a orașului care nu se află sub control rus.

Marți, președintele rus Vladimir Putin a fost de acord "în principiu" cu implicarea ONU și a Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie în evacuarea oamenilor de la uzină.

Se crede că sute de bărbați, femei și copii sunt încă adăpostiți în uzină.

Un depozit de combustibil controlat de ruși a fost atacat de armata ucraineană

Un depozit de combustibil aflat în partea de est a Ucrainei, controlată de ruși, a luat foc. Oficialii locali susțin că obiectivul a fost atacat de ucraineni, potrivit Mediafax. 

Un depozit de combustibil din regiune Donețk din estul Ucrainei, controlată de forțele susținute de Rusia, a fost atacat de armata ucraineană și incendiat în timpul nopții, a declarat un oficial local.

Este vorba despre depozitul din districtul Kirovsky.

Alexei Kulemzin, șeful administrației separatiste din Donețk, a declarat că „în urma bombardării districtului Kirovsky de către obuze ucrainene, un rezervor de la depozitul de petrol... a fost avariat".

El a precizat că patru stații electrice au fost avariate.

Autoritățile ucrainene nu au comentat incidentul, dar în ultima perioadă au avut loc mai multe atacuri asupra elementelor de infrastructură din regiunile controlate de ruși.

Rusia își menține poziția de agresor

Tot astăzi a apărut informația conform căreia Rusia refuză crearea unui coridor umanitar pentru toţi cei blocaţi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, transmite Agerpres, citând dpa.

"Preşedintele (Vladimir Putin) a spus-o foarte clar: civilii pot pleca şi o pot face în orice direcţie, militarii trebuie să iasă şi să depună armele", a declarat pentru TASS purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.Viaţa şi îngrijirea lor medicală sunt garantate, dar nimic mai mult, a spus el.

Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol

Moscova nu vrea să le acorde trecere în siguranţă, iar Dmitri Peskov a subliniat că negocierile nu sunt un subiect. Joi, guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a declarat că Rusia împiedică luptătorii ucraineni răniţi să fie evacuaţi din Azovstal deoarece vrea să-i captureze, potrivit Reuters.

El a adăugat că Rusia blochează, de asemenea, eforturile de a conveni măsuri umanitare."Vor să folosească ocazia pentru a-i captura pe apărătorii oraşului Mariupol, dintre care principalul (element) îl constituie ... regimentul Azov", a spus guvernatorul într-un briefing."Prin urmare, partea rusă nu este de acord cu nicio măsură de evacuare a militarilor (ucraineni) răniţi". Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel