Ucraina și Republica Moldova au fost pe deplin sincronizate cu rețeaua europeană continentală
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rețelele electrice din Ucraina și Moldova s-au sincronizat cu cele ale Europei.

Rețelele electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova au fost pe deplin sincronizate cu rețeaua europeană continentală, asigurându-le accesul la energie în timpul invaziei ruse.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat mișcarea pe Twitter, spunând că sincronizarea va „menține luminile aprinse și casele calde în aceste vremuri întunecate”.

Rusia nu a vizat în mod specific infrastructura energetică critică în timpul campaniei sale militare din Ucraina, dar o singură rachetă ar putea duce la întreruperi masive de curent electric.

Procesul de sincronizare a fost planificat pentru finalizare în 2023, scrie AlJazeera.

Consiliul Europei a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusă

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse. În plus, organizația a cerut să se ofere Ucrainei mijloacele de protecție a spațiului aerian. La fel, unanim, a fost votat amendamentul ce prevede recunoașterea oficială a Transnistriei ca zonă de ocupație rusă, notează „Evropeiskaia Pravda”.

Decizia privind excluderea Rusiei din CE a fost adoptată aproape în unanimitate, cu 216 voturi „pentru”, trei abțineri și niciun vot „contra”.

În timpul examinării rezoluției, s-a aflat despre faptul că Rusia, între-timp, a adresat o cerere la Strasbourg pentru a se retrage singură. Chiar și așa, procedura a continuat.

Documentul adoptat de APCE prevede încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei din cauza incompatibilității acesteia cu principiile organizației. Totodată, având în vedere că Federația Rusă rămâne în mod oficial membră a organizației până la sfârșitul acestui an, APCE solicită accelerarea examinării pretențiilor împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (citește AICI).

Casa Albă: Consilierul prezidenţial Jake Sullivan a vorbit cu un oficial de la Kremlin

Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui american Joseph Biden, a vorbit, miercuri, la telefon, cu Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională din Rusia, despre invazia militară rusă în Ucraina şi despre acţiunile diplomatice.

„Consilierul pentru Siguranţă Naţională Jake Sullivan a vorbit astăzi cu generalul Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus pentru Securitate, pentru a reafirma opoziţia fermă şi clară a Statelor Unite faţă de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina", a anunţat Preşedinţia SUA, notează Mediafax. „Jake Sullivan a transmis clar angajamentul SUA de a continua să impună costuri Rusiei, de a susţine suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială a acestei ţări şi de a consolida flancul estic al NATO, prin coordonarea deplină cu aliaţii şi partenerii", a precizat Casa Albă.

„Jake Sullivan i-a spus generalului Patruşev că, dacă Rusia este serioasă în privinţa diplomaţiei, atunci Moscova trebuie să înceteze atacurile asupra oraşelor ucrainene. Jake Sullivan l-a avertizat pe generalul Patruşev asupra consecinţelor şi implicaţiilor unei decizii ruse de a a folosi arme chimice şi biologice în Ucraina", a subliniat Casa Albă (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel