Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina și-a mutat Crăciunul pe 25 decembrie. Ce spun lucrătorii dintr-o fabrică de decorațiuni festive

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Ucraina și-a modificat tradiția după 106 ani și serbează Crăciunul de 25 decembrie.

Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată din 1917, potrivit BBC. Această schimbare nu este doar o modificare a datei de 7 ianuarie - data Crăciunului în calendarul iulian, pe care îl folosește Rusia. Este continuarea unei transformări culturale semnificative în țară, fiind cea mai nouă încercare de a elimina influența Moscovei în Ucraina.

Adoptarea calendarului occidental, gregorian, este și un semn al aspirației continue a Kievului de a se alinia cu Europa. În timp de război sau de pace, Crăciunul vine întotdeauna. Fabrica de decorațiuni Klavdievo-Tarasove, dintr-un mic oraș de lângă Kiev, era una dintre cele trei care furniza astfel de lucruri în întreaga Uniune Sovietică.

Amintiri dintr-un trecut îndepărtat

 

“Aveam mulți oameni - nu mai avem”, spune Leokadia. Ea lucrează la această linie de producție din 1978. Face cu ușurință globuri de sticlă folosind un arzător cu gaz. Este o sursă binevenită de căldură în aceste împrejurimi reci, industriale.

După ani de scădere a producției, această fabrică s-a oprit complet când forțele ruse au ocupat această zonă timp de o lună, la scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022.

“A fost înfricoșător când tancurile au coborât pe stradă,” explică Henya, o altă lucrătoare. “Nu puteam ieși afară. Nu aveam nicio informație, eram izolați de lume. A fost groaznic.”  Și totuși, în ciuda faptului că doar o treime din echipă s-a întors, decorațiunile se fac în continuare. Mici bucăți de veselie de Crăciun sunt construite cu grijă și trimise în toată țara.

Dorința lui Henya pentru ucrainenii care trăiesc sub ocupație de Crăciun

“Trebuie să crezi, să speri - și eliberarea se va întâmpla, va fi așa.” Henya lucrează la partea mai artistică a procesului: ea și colegii ei pictează manual fiecare glob în parte.

Observi imediat o temă militară. Soldați miniaturali, avioane de luptă MIG, chiar și un tractor ucrainean care trage un tanc rusesc - toate atârnă de un raft, destinate unui pom de Crăciun. “Cred că toți cei care vor privi un astfel de glob vor spera la victoria țării noastre mai devreme,” spune Tamila cu un ton sfidător, acum tipic aici în Ucraina.

Ucraina și Rusia împărtășesc nenumărate legături culturale și vor trebui să trăiască mereu alăturate. Dar identitatea vecinilor noștri este întărită doar de agresiunea rusă. 

Puține locuri cunosc mai bine această agresiune decât orașul Bucha, la câțiva kilometri de fabrica de decorațiuni. Pe măsură ce înaintarea rusă spre Kiev s-a încetinit anul trecut, trupele invadatoare au fost acuzate de uciderea a peste 500 de civili în una dintre cele mai grave atrocități ale războiului până acum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel