Ucraina: Rusia ține „scuturi umane” în orașul de graniță
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Șeful investigațiilor poliției din regiunea nord-estică Harkov a Ucrainei a raportat că „35 până la 40” de persoane sunt ținute captive și că Rusia le interoghează.

Ucraina a acuzat joi Rusia de capturarea a zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk și folosirea lor ca "scuturi umane", în timp ce Moscova desfășoară o nouă ofensivă acolo.

Șeful investigațiilor poliției din regiunea nord-estică Harkov a Ucrainei a declarat la televiziune că "35 până la 40" de persoane sunt ținute captive și că Rusia le interoghează, notează KievPost.

"Rușii îi țin într-un singur loc și, de fapt, îi folosesc ca scut uman, deoarece cartierul general al comenzii lor este în apropiere", a spus Sergiy Bolvinov.

"Nu avem informații dacă printre ostatici sunt copii. În principal erau persoane în vârstă care nu au vrut să-și părăsească casele", a spus el.

AFP nu a putut verifica imediat afirmațiile lui Bolvinov.

Ucraina a evacuat aproape 9.000 de persoane în săptămâna de când forțele ruse au trecut peste graniță într-un atac surpriză la sol, avansând spre Vovchansk și satele din apropiere.

Soldații ruși au fost acuzați anterior de executarea civililor în zonele din Ucraina pe care le-au capturat și controlat de la invazia din februarie 2022.

În aprilie 2022, corpurile a zeci de civili, unii cu mâinile legate, au fost găsite în suburbia Bucha a Kievului după o ocupație de o lună de către forțele ruse.

Asaltul Rusiei asupra nord-estului Ucrainei își pierde deja din avânt?


Trupele Moscovei au capturat mai multe sate în Harkov în ultimele zile, dar experții spun că apărarea Ucrainei și problemele de personal ale Rusiei vor limita avansul.

Vovchansk este un oraș industrial din regiunea nord-estică Harkov, situat la doar 5 km de granița cu Rusia și a fost sub atacuri de vineri.

Atunci, forțele ruse au început un raid pe două fronturi în regiune și au capturat aproape o duzină de sate în câteva zile.

Cu clădirile sale de apartamente și fabrici care pot fi apărate de grupuri mici de soldați, Vovchansk este o nucă mai greu de spart.

Rușii încă încearcă să captureze un aerodrom neutilizat și un abator din epoca sovietică care ar putea servi drept bază pentru avansuri ulterioare.

A doua direcție a ofensivei lor a început în orașul de graniță Liptsy, la aproximativ 50 km vest de Vovchansk.

Se află pe o autostradă care duce la capitala regională, de asemenea numită Harkov

Al doilea oraș ca mărime din Ucraina, cu o populație de 1,5 milioane de locuitori înainte de război, Harkov a fost bombardat aproape continuu în ultimele luni.
Până acum, raidul este cel mai mare atac la sol al Rusiei asupra Ucrainei din august 2022, când armata ucraineană i-a alungat pe invadatori din cea mai mare parte a regiunii Harkov.

„Aceasta este o admitere de luptă reușită, au avansat la nivel tactic”, a declarat pentru Al Jazeera general-locotenent Ihor Romanenko, fost șef adjunct al statului major general al forțelor armate ale Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova vrea să creeze o "zonă sanitară" în Harkov pentru a proteja regiunea rusă Belgorod care se află la nord de aceasta și care a fost intens bombardată de forțele ucrainene.

Și, deși serviciile de informații ucrainene au raportat cu săptămâni în urmă că rușii vor ataca regiunea, forțele ucrainene nu au reușit să creeze o linie de apărare stabilă pentru a preveni invazia, a spus Romanenko.

„Situația de acolo este dificilă”, a spus el.

Dar până acum, rușii nu par să aibă suficiente forțe – sunt necesari cel puțin 150.000 de soldați pentru a asedia orașul Harkov, în timp ce contingentul lor actual de-a lungul graniței este de aproximativ trei ori mai mic, a spus Romanenko.

Moscova, totuși, desfășoară o "mobilizare ascunsă" a sute de mii de bărbați și ar putea desfășura forțe mai mari pentru a captura Harkov până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, a spus el.

"Putem aduna resurse, forma un sistem de apărare și zădărnici planul lor de ofensivă", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel