Ucraina primește tancuri din partea SUA și Germaniei. Dan Dungaciu: Două lucruri se pot întâmpla
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ucraina primește tancuri din partea SUA și Germaniei. Dan Dungaciu: Două lucruri se pot întâmpla / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Ucraina primește tancuri din partea SUA și Germaniei. Dan Dungaciu: Două lucruri se pot întâmpla / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Analistul Dan Dungaciu a explicat ce înseamnă, de fapt, donația de tancuri Ucrainei din partea SUA și Germaniei.

Analistul Dan Dungaciu a explicat la Realitatea Plus ce înseamnă, de fapt, donația de tancuri Ucrainei din partea SUA și Germaniei și cum ar putea schimba acest ajutor cursul războiului de la granița României.

"Vedem mișcările care au loc în România, vedem ajutorul venit din partea SUA, anunțul a fost făcut chiar în această seara de Joe Biden, Germania într-un final a hotărât să trimită aceste tancuri, la ce asistăm în această perioadă? Cu ce schimbă aceste mișcări cursul războiului de la granița României?" l-a întrebat Nicoleta Cone pe Dan Dungaciu.

Două scenarii

"Teoretic două lucruri se pot întâmpla: 

1. Acest sprijin pe care Occidentul îl decide este primul pas dintr-un sprijin substanțial al Ucrainei ca trupele ruse să fie scoase de acolo. Este uns scenariu, unul optimist.

2. Al doilea scenariu, care mie mi se pare în momentul acesta cel puțin mai plauzibil, este scenariul în care acest ajutor este oferit Ucrainei nu ca să scoată trupele ruse de acolo, pentru că nimeni nu își face iluzii că cu ce s-a dat până acum vor reuși să facă asta, ci pentru a pune presiune asupra Federației Ruse: Atenție, orice ați face nu veți câștiga. Ați pierdut în primul război fulgerător la început, așa cum l-ați pierdut pe acela, îl veți pierde pe cel pe termen lung pentru că de fiecare dată când veți fi în ofensivă vom veni cu sprijin pentru Ucraina ca să vă țină piept. Dacă treceți și de sprijinul acesta, le vom da și avioane ca să vă țină piept. Războiul ăsta îl putem ține ani întregi, așa că mai bine veniți și negociați.

Deci din punctul meu de vedere acest ajutor este mai degrabă transmis pentru ca Federația Rusă să se așeze la masa de negocieri, ca să-și dea seama că trebuie să facă și ei cedări în negocierile de pace. Nimeni nu își face iluzia că cu această cantitate de armament semnificativă și efortul Occidentului, sprijinul american pentru Ucraina a trecut peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că este cel mai scump război pe care America îl duce, a depășit suma record ee 107 miliarde care s-au dat în 2011 în Afganistan. Deci este un război care costă mult și pentru americani.

Tancurile, un mesaj transmis Rusiei

Nimeni nu își face iluzia că cu aceste tancuri Rusia se va preda: 14 de la britanici, 14 de la germani, 31 de la americani... încă nu avem cele 100 pe care le sperăm, da să fie și toate 131, ar fi ineficiente pentru a duce o ofensivă prelungită acolo. Poți să duci ofensivă pe diverse bucăți pe care și le alege Ucraina în funcție de nevoile strategice, da să-i scoți pe ruși de acolo, evident că este o naivitate. Asistăm la un sprijin militar, care, repet, este mesajul pentru Federația Rusă că ucrainenii o să-i împingă înapoi cât vor putea, sunt valurile acestea pe care le-am văzut în război, și pe urmă vor trebui să negocieze.

În relațiile bilaterale pentru ruși este o linie roșie trecută germani, dar deocamdată cred că pe relația cu americanii, care contează cel mai mult, ceea ce a spus numărul doi din Ambasada Federației Ruse de la ONU: americanii au încălcat multe linii roșii, dar nu pe cele mai roșii. Cred că este deocamdată valabil. Nu suntem în faza în care ajutorul occidental este suficient ca rușii să fie scoși de acolo. Este mai degrabă o pregătire pentru negocieri, negocieri în care fiecare parte va trebui să cedeze" a explicat Dan Dungaciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel