Ucraina primește 30 de milioane de becuri LED de la UE. Ursula von der Leyen: S-ar putea economisi 1 GW
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat printr-o postare pe Twitter, faptul că UE va sprijini Ucraina cu peste 30 de milioane de becuri LED, pentru a trece cu mai mare ușurință prin criza energetică. Aceasta a subliniat că astfel s-ar putea face o economie de 1 GW.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți că executivul european va finanța până la 30 de milioane de becuri LED pentru Ucraina, astfel încât statul afectat de război și criza de energie să „economisească energia prețioasă”.

Cât vor economisi ucrainenii

„Vom finanța până la 30 de milioane de becuri LED pentru Ucraina, pentru economisirea energiei prețioase. Când 50 de milioane de astfel de becuri sunt trimise partenerilor noștri, ele vor economisi 1 GW – producția anuală a unei centralei nucleare! În vremuri negre, suntem alături de prietenii noștri ucraineni”, arată mesajul președintei executivului european.

Aceasta a mai spus că „vom ajuta poporul ucrainean atât timp cât este nevoie. „Deja am mobilizat 800 de generatoare. Acum Europa oferă mai mult sprijin pentru a ajuta Ucraina astfel încât să treacă iarna”, arată mesajul Ursulei von der Leyen pe Twitter.

Zelenski: Ucraina are nevoie de 800 milioane de euro ajutor energetic să poată trece iarna

Infrastructura energetică a Ucrainei este devastată de atacurile rusești. Zelenzki a făcut această declarație în cadrul unei conferințe internaționale organizată la Paris, cu scopul de a găsi soluții rapide pentru ca populația ucraineană să reziste iarna aceasta. „Avem nevoie de mai multe categorii de echipamente, de transformatoare, de echipamente pentru restaurarea rețelelor de înaltă tensiune, de turbine cu gaze”, a enumerat Zelenski, care a intervenit prin legătură video în deschiderea conferinței.

„Sistemul nostru energetic are nevoie, cel puţin până la încheierea sezonului rece, de un ajutor de urgenţă din partea sistemului energetic european, adică importuri de electricitate din ţările UE în Ucraina", a adăugat Zelenski.

„Facem tot posibilul pentru a contracara această teroare energetică”, a dat asigurări președintele ucrainean, estimând la cel puţin 1,5 miliarde de euro repararea infrastructurii distruse de atacurile ruseşti. „După fiecare atac încercăm să reparăm, în fiecare zi inginerii noştri trebuie să deconecteze milioane de ucraineni de la reţeaua electrică,” spune președintele ucrainean.

„Generatoarele au devenit la fel de necesare ca vehiculele blindate şi vestele antiglonţ", a adăugat Zelenski, a cărei ţară va intra la finalul lunii decembrie în a 11-a lună de război. Înrăutăţirea condiţiilor meteo (vânt puternic, îngheţ, ninsoare puternică, îngheţarea cablurilor) afectează distribuţia de energie şi complică munca echipelor de intervenţie, anunță compania ucraineană Ukrenergo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel