Data publicării:

Ucraina oferă protecție soldaților nord-coreeni care doresc să dezerteze din Rusia

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Serviciul de Informații al Armatei Ucrainene (GUR) a făcut un apel inedit către soldații nord-coreeni care se antrenează pe teritoriul Rusiei pentru a lupta alături de forțele Kremlinului în războiul din Ucraina.

Citește și: EXCLUSIV De ce dezvăluirile lui Gigi Becali sunt o piatră de moară pentru George Simion și AUR

Printr-un mesaj publicat în limba coreeană pe unul dintre canalele sale de Telegram, GUR le oferă acestora posibilitatea de a beneficia de protecție dacă reușesc să evadeze din Federația Rusă sau să ajungă la trupele ucrainene.

Mesajul, transmis miercuri de agenția EFE, este însoțit de un videoclip în limba coreeană, în care sunt prezentate condițiile de trai ale prizonierilor de război ruși capturați de forțele ucrainene, inclusiv rațiile de alimente și dormitoarele acestora.

„Ne adresăm soldaților Armatei Populare Coreene care au fost trimiși să ajute regimul Putin”, începe mesajul publicat pe canalul „Jochu Zhiti” (în traducere, „Vreau să trăiesc” în ucraineană și rusă), un canal utilizat de serviciile de informații militare ucrainene pentru a comunica cu potențialii dezertori și colaboratori ruși.

În mesajul adresat soldaților nord-coreeni, aceștia sunt încurajați să nu își sacrifice viețile pentru un război care nu îi privește. „Nu ar trebui să mori fără sens pe pământul altcuiva”, avertizează textul, publicat și în limba rusă. GUR îi încurajează pe soldați să se predea și promite să le ofere hrană și cazare sigură în Ucraina dacă reușesc să treacă liniile frontului.

„Mii de soldați ruși au luat decizia corectă și așteaptă acum sfârșitul războiului în barăci confortabile, cu trei mese pe zi și asistență medicală”, se arată în mesaj, cu referire la soldații ruși care s-au predat deja și care sunt deținuți în condiții decente de către autoritățile ucrainene.

De asemenea, mesajul subliniază că lagărele de prizonieri de război din Ucraina sunt pregătite să accepte soldați de orice naționalitate, religie și ideologie. GUR oferă și detalii de contact prin telefon, Telegram și WhatsApp, pentru ca soldații care doresc să dezerteze să poată comunica în siguranță cu autoritățile ucrainene.

De la începutul războiului, Kievul a raportat mai multe cazuri de soldați ruși care au contactat proiectul „Jochu Zhiti” pentru a coordona dezertarea lor și predarea în mâinile autorităților ucrainene. În unele cazuri, aceste cooperări au dus chiar la acțiuni de sabotaj în interiorul Rusiei, realizate de soldați ruși care au trecut cu ajutorul informațiilor oferite de GUR de cealaltă parte a liniei frontului.

Conform unor surse sud-coreene și ucrainene, Coreea de Nord a trimis deja 3.000 de soldați în Rusia, unde aceștia se antrenează pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina. Aceleași surse indică faptul că Phenianul plănuiește să trimită până la 12.000 de soldați pentru a se alătura forțelor ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel