Data publicării:

Ucraina nu intenţionează să negocieze cu Rusia în legătură cu reactoarele Centralei Nucleare Belene

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Markus Distelrath, pexels
Fotografie de la Markus Distelrath, pexels
Energoatom nu intenţionează să negocieze cu Rusia, în legătură cu reactoarele Centralei Nucleare Belene.  

Compania ucraineană Energoatom nu intenţionează să semneze niciun document cu Rusia pentru posibila achiziţie a două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria, informează BGNES.

Anterior, expertul ucrainean Mikola Steinberg, inginer-şef al centralei nucleare de la Cernobîl în anii 1986-1987, a declarat Agenţiei Ukrinform că vânzarea de echipamente şi componente pentru instalaţii nucleare altor ţări este supusă unor controale speciale la export, fiind necesară permisiunea din partea producători direcţi, adică Rusia.

În conformitate cu dreptul internaţional, trebuie semnat un acord trilateral între Rusia, Bulgaria şi Ucraina. "Contrar afirmaţiei lui Mikola Steinberg, Ucraina nu poartă negocieri şi nu intenţionează să semneze niciun document cu Rusia", a declarat compania pe canalul său de Telegram.

Potrivit informaţiilor Energoatom, în cazul unor negocieri reuşite la Sofia, compania americană Westinghouse va asista la amplasarea unităţilor.

"De asemenea, Ucraina nu va depinde în niciun caz de Rusia pentru întreţinerea echipamentelor menţionate", adaugă compania.

La începutul lunii, Parlamentul bulgar l-a desemnat pe ministrul energiei, Rumen Radev, să conducă negocieri cu omologul său ucrainean sau cu reprezentantul acestuia, în vederea vânzării echipamentelor destinate proiectului Centralei Nucleare Belene, notează Rador.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel