Ucraina invită ONU și Crucea Roșie în regiunea rusă Kursk pentru a oferi ajutor umanitar
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Luni, Ucraina a anunțat că a invitat Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) să participe la eforturile umanitare în regiunea Kursk din Rusia, în urma unei incursiuni transfrontaliere efectuate de forțele ucrainene, informează Reuters.

Armata ucraineană rămâne activă în regiunea Kursk la mai bine de o lună după lansarea atacului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a preluat controlul asupra a aproximativ 100 de localități. Ministerul rus al Apărării a afirmat luni că forțele sale au recucerit alte două sate din această zonă.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sybiha, a spus că a solicitat duminică implicarea ONU și CICR în regiunea Kursk. Ministerul de Externe ucrainean a confirmat ulterior că cererile oficiale au fost trimise. „Ucraina este pregătită să faciliteze activitatea lor și să demonstreze respectarea dreptului internațional umanitar", a scris Sybiha pe rețeaua socială X (fostul Twitter), după ce a vizitat regiunea Sumî, de unde au fost lansate atacurile transfrontaliere.

Sybiha a subliniat că armata ucraineană asigură asistență umanitară și trecerea în siguranță a civililor din regiunea Kursk. Ministerul de Externe a precizat că invitațiile trimise ONU și CICR au avut în vedere „situația umanitară și necesitatea asigurării corespunzătoare a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea Kursk." Ucraina a cerut, de asemenea, CICR să monitorizeze respectarea de către Kiev a principiilor dreptului umanitar internațional.

Nu este clar, încă, dacă sau cum au răspuns ONU sau CICR la aceste invitații. Între timp, agenția de presă rusă TASS l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a calificat aceste declarații drept „provocatoare." Peskov a subliniat că Moscova, care a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, se așteaptă ca ONU și CICR să nu accepte invitațiile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat că reacția Kremlinului arată lipsa de interes pentru nevoile umanitare ale propriului popor și frica de a permite observatorilor internaționali să vadă situația din Kursk.

Conform agenției de presă de stat RIA, președintele CICR, Mirjana Spoljaric, a sosit la Moscova și urmează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Săptămâna trecută, trei angajați ai CICR au fost uciși și doi răniți într-un atac de artilerie rusesc asupra unui sat din regiunea Donetsk, aflată pe linia frontului. Spoljaric a condamnat atacurile, potrivit oficialilor ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel