Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina: Fostul Președinte Poroșenko, împiedicat să părăsească țara din motive de securitate

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat sâmbătă că l-a împiedicat pe fostul președinte Petro Poroșenko să părăsească țara, pe motiv că Rusia avea planuri să exploateze o întâlnire planificată cu prim-ministrul Ungariei pentru a dăuna intereselor ucrainene, potrivit Reuters.

Partidul politic al lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană, a afirmat că fostul președinte avea programate întâlniri doar în Polonia și Statele Unite și a avertizat Serviciul de Securitate să nu se implice în politică.

Poroșenko a fost respins la o frontieră vineri

SBU a declarat că el intenționa să se întâlnească cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, care menține legături cu liderul Kremlinului, Vladimir Putin, și se opune deschiderii negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană a Ucrainei.

Un comunicat al SBU a afirmat că Rusia se pregătea să desfășoare o serie de "provocări" pentru a discredita Ucraina în rândul aliaților săi străini în timp ce războiul împotriva Rusiei se întinde pe parcursul a deja peste 21 de luni.

Nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține acuzațiile

Cu privire la posibila întâlnire cu Orban, SBU a spus: "Rusia avea în plan să folosească această întâlnire (ca și alte 'întâlniri de lucru' cu ... reprezentanți ai țărilor care exprimă narative pro-ruse) în operațiuni psihologice împotriva Ucrainei."

SBU a declarat că Orban "ține sistematic o poziție anti-ucraineană", este "prieten al lui Putin" și caută eliminarea sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei sale în Ucraina.

Orban, care este deschis în privinţa lui Putin, se opune începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei, care urmează să fie discutate la următorul summit european. El a cerut în schimb crearea unui "parteneriate strategice" cu Kievul.

Orban a fost frecvent în dezacord cu Zelenskiy cu privire la mai multe aspecte legate de oferta Ucrainei de a adera la UE. Solidaritatea Europeană, în declarația sa, a cerut dialog cu Orban, care, susțin ucrainenii, îşi exercită dreptul de veto asupra negocierilor de aderare.

Sub legea marțială, oficialii ucraineni trebuie să obțină aprobare pentru a călători în străinătate. Vicepreședintele Parlamentului, Oleksandr Korniyenko, a spus că permisiunea lui Poroșenko a fost anulată după ce a primit o scrisoare, pe care nu a putut să o comenteze.

Biroul lui Zelenskiy nu a făcut niciun comentariu, iar biroul lui Orban nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Poroșenko, președinte între 2014 și 2019, l-a acuzat pe Zelenskiy vineri că i-a anulat permisiunea și că face politică înaintea alegerilor.

Disputa survine în contextul unei creșteri treptate a tensiunilor între guvern și opoziție - în principal pe probleme interne, precum bugete și numiri - în contrast cu unitatea aproape totală de la începutul conflictului.

Zelenskiy și Poroșenko au avut mai multe conflicte, adesea cu note profund personale, în alegerile prezidențiale din 2019, când Zelenskiy a câştigat preşedinţia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel