Data publicării:

Ucraina face progrese în sud. Zelenski le recomandă rușilor să părăsească peninsula Crimeea „cât timp podul mai funcționează“

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre eliberarea peninsulei Crimeea.

Luptele grele continuă în regiunea de sud Zaporojie, în special în jurul satului Robotyne, unde forțele ucrainene au încercat să străpungă liniile defensive rusești puternic minate, potrivit relatărilor ucrainene și rusești, scrie CNN.

„Ne-am apropiat de Robotyne. Nu au intrat încă în așezarea în sine. Luptele continuă în tranșee înainte de Robotyne”, a declarat pentru CNN Brigada 47 Separată Mecanizată a Ucrainei, care este implicată în ofensivă.

De asemenea, forțele ucrainene „înaintează treptat” în direcțiile Melitopol și Berdiansk, a spus ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Mai spre est, Ucraina „face progrese” și își consolidează pozițiile în zona Staromaiorske, a adăugat ea.

Forțele ucrainene au făcut doar progrese teritoriale modeste în sud de când a început contraofensiva la sfârșitul lunii mai.

Rusia a încercat să atace forțele ucrainene în direcțiile Kupiansk și Lyman, dar Ucraina a „stabilizat situația”, a adăugat Maliar, spunând că Rusia înceacă să deturneze trupele Kievului din zona Bahmut. Statul Major al armatei ucrainene a mai spus miercuri că Rusia a încercat un asalt în direcția Lyman, dar a fost oprită.

În regiunea de est Donețk, Maliar a spus că rușii au suferit „pierderi uriașe de echipamente și personal” în încercarea de a ocoli orașul Avdiivka.

„Vor să înconjoare orașul, dar le este frică să intre în el, pentru că se vor bloca în bătălii urbane cu apărătorii noștri, așa că de câteva luni încearcă să încercuiască Avdiivka. În această dimineață au încercat din nou, dar au suferit pierderi uriașe de echipamente și personal”, a spus ea.

Zelenski le recomandă rușilor să părăsească Peninsula Crimeea

 

Într-un mesaj video, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre pașii care urmează a fi făcuți de Ucraina pentru eliberarea peninsulei Crimeea, ocupată de Federația Rusă n 2014.

„Pregătim pașii pentru eliberarea Crimeii. Aceștia sunt curpinzători: [pași] de securitate, economici și sociali. Putem reintegra Crimeea în structura statală a Ucrainei destul de repede.

Ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia.

Crimeea, ca și toată Ucraina, va fi liberă – eliberată de răul rusesc, începând cu rachetele rusești și terminând cu fiecare ocupant rus. Rusia va pierde acest război și nicio rachetă nu o va salva“, a precizat Zelenski, conform Pravda.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel