Ucraina e sigură că va primi avioane de luptă din Occident
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, e sigur că ţara sa va primi şi avioane de luptă din Occident.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că, de la începutul războiului, Ucraina şi-a stabilit drept obiectiv să obţină şapte tipuri de arme pentru victoria asupra Rusiei, iar până acum a primit şase dintre acestea.
Potrivit diplomatului, acum, sarcina Kievului este nu numai să obţină avioane, ci şi să producă arme în comun cu alte state, în special cu Germania.
"Imaginea este simplă: când a început războiul, am înţeles că trebuie să obţinem şapte tipuri de arme pentru a face forţele noastre de apărare capabile nu numai să apere Ucraina, ci şi să atace şi să alunge inamicul în mod eficient din Ucraina. În aproape 12 luni, şase dintre aceste tipuri de arme (au fost obţinute, n.r.). Adică ne-am atins obiectivul. Au mai rămas doar avioanele" - a declarat Kuleba, în cadrul unui briefing în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen.
Ministrul a menţionat că "nu există nicio îndoială că problema avioanelor va fi rezolvată".
Diplomatul a recunoscut că va dura ceva mai mult, pentru că lupta pentru avioane "ar trebui să fie structurată oarecum altfel decât pentru tancuri, dar această activitate a început deja". Discursul preşedintelui Volodimir Zelenski în Parlamentul britanic poate fi considerat începutul acestei campanii la scară largă.
"Vor fi mult mai multe afirmaţii precum 'nu, nu putem, nu va fi curând', dar, până la urmă, vor fi de toate" - este convins ministrul de externe al Ucrainei. Kuleba a adăugat că a mers la Munchen pentru două lucruri: aprovizionarea rapidă şi stabilă cu toate armele deja promise şi noi cantităţi de muniţii. De asemenea, ministrul a anunţat că, în marja conferinţei, va avea loc un eveniment într-un format fără precedent cu omologul său german, Annalena Baerbock - o conversaţie cu reprezentanţii industriei de apărare din Germania şi Ucraina, care vor discuta despre ce pot face împreună.
Ministrul a remarcat că există toate motivele să credem că "NATO îşi poate dubla sau tripla eforturile pentru a asigura producţia de arme şi muniţii de care va fi nevoie anul acesta în Ucraina, iar aliaţii înşişi să-şi refacă stocurile". Totodată, Dmitro Kuleba a subliniat importanţa programelor de pregătire pentru armata ucraineană, scrie Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News