Data actualizării:
Data publicării:

Dezescaladarea în zona Kievului şi Cernigovului nu înseamnă încetarea focului, nuanţează negociatorul-şef rus

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dezescaladarea în zona Kievului şi Cernigovului nu înseamnă încetarea focului, a declarat marţi după-amiază Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse la negocierile cu Ucraina la Istanbul, potrivit agenţiilor de presă ruse Interfax şi TASS, după ce ministrul adjunct al apărării, Aleksandr Fomin, care face parte din delegaţie, a anunţat că Moscova 'îşi va reduce radical activitatea sa militară în direcţia Kiev şi Cernigov', în nordul Ucrainei, după cum a relatat AFP.

'Noi am formulat din partea noastră două mari măsuri ca răspuns. Prima se referă la o dezescaladare militară treptată în două direcţii: Kiev şi Cernigov. Aceasta nu este o încetare a focului, dar este dorinţa noastră de a se ajunge treptat la o detensionare a conflictului cel puţin în aceste zone', a declarat Medinski, consilier al preşedintelui Vladimir Putin, într-un interviu pentru RT, notează Agerpres.

Medinski a spus că partea rusă a perceput propunerile făcute marţi de Kiev la negocierile de la Istanbul drept un pas care vine în întâmpinarea Rusiei.

'Rusia a făcut doi paşi imenşi spre pace. Aşteptăm din partea Ucrainei un gest de întâmpinare şi considerăm primele lor propuneri în scris drept un pas în întâmpinarea noastră, ceea ce reprezintă un fapt pozitiv, fără îndoială', a afirmat negociatorul-şef rus.

În finalul negocierilor de marţi care au avut loc în palatul Dolmabahçe din Istanbul, Medinski a spus că acestea au fost 'discuţii substanţiale' şi că propunerile 'clare' ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi 'studiate în scurt timp şi supuse atenţiei' preşedintelui Vladimir Putin, conform AFP.

Blinken cere Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina, să-şi retragă trupele şi să treacă la negocieri

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să pună capăt imediat războiului în Ucraina, să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean şi să treacă la negocieri, potrivit EFE.

'Nimic nu indică faptul că Rusia ar dori să pună imediat capăt războiului', a subliniat Blinken, elogiind 'vitejia şi curajul' ucrainenilor, care, în pofida ostilităţilor din teren, desfăşoară concomitent negocieri cu partea rusă. Referitor la negocierile propriu-zise, SUA ţin cont de ceea ce face Rusia şi nu de ceea ce spune Rusia referitor la Ucraina', a afirmat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Rabat, în Maroc, unde se află într-o vizită de lucru.

SUA încă se mai îndoiesc cu privire 'seriozitatea reală' a Rusiei în negocierile cu Ucraina, a lăsat să se înţeleagă Blinken, citat de AFP. 'Nu am văzut nimic care să poată sugera că există o mişcare reală pentru că nu am văzut niciun semn de seriozitate reală din partea Rusiei', a menţionat secretarul de stat american.

'Agresiunea Rusiei a provocat strămutarea a jumătate dintre copiii ucraineni. Trebuie să pună imediat capăt acestei agresiuni şi să înceapă negocieri' reale, a afirmat el. Rusia şi-a anunţat marţi decizia de a reduce în mod semnificativ activitatea militară în jurul capitalei Ucrainei, Kiev, şi a oraşului Cernigov, aflat sub asediu, în urma negocierilor de la Istanbul cu delegaţia ucraineană, notează EFE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel