Ucraina, decizie istorică sărbătorită cu vin
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
poza cu caracter descriptiv
poza cu caracter descriptiv
Sute de ucraineni s-au strâns vineri seară în centrul Kievului pentru a sărbători, mai ales bând vin liturgic, decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaşte în Ucraina o Biserică Ortodoxă independentă de Moscova.

'Să bem pentru noi şi Ucraina! Glorie Ucrainei', a declarat în faţa adunării Yuri Gudymenko, un blogger cunoscut care a lansat un apel la o sărbătoare stropită cu Kagor, vin roşu utilizat ca vin de liturghie la ortodocşi. 'Este probabil evenimentul cel mai important în ţara noastră de la declararea independenţei' de URSS în 1991, a adăugat el. Un tânăr preot ortodox în sutană neagră a citit o rugăciune în faţa mulţimii, reunită în piaţa centrală din Kiev, Maidan, loc simbolic al revoltei proeuropene din 2013-2014. 'Pentru mine este o mare bucurie!', a spus părintele Iaroslav, menţionând că a părăsit în urmă cu mai mulţi ani Biserică alipită Moscovei pentru cea a Patriarhiei Kievului, pe atunci disidentă.

A stârnit furia Moscovei

Unii manifestanţi au venit cu drapelele naţionale pe umeri. Un grup de tinere fete a interpretat un cântec tradiţional bătând în tobe. Decizia Constantinopolului, care a pus capăt la 332 de ani de tutelă religioasă a Rusiei în Ucraina, a stârnit furia Moscovei. Ortodocşii din Ucraina sunt împărţiţi mai ales între Biserica alipită Patriarhiei Moscovei şi Patriarhia Kievului, autoproclamat după independenţa ţării în 1992. Biserica Patriarhiei Moscovei dispune în Ucraina de cel mai mare număr de parohii (peste 12.000), dar Patriarhia Kievului are, potrivit sondajelor, cel mai mare număr de credincioşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel