Ucraina consemnează peste 50 de atacuri ruseşti asupra regiunii Harkov în ultimele 24 de ore
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Imagine surprinsă în Harkov
Imagine surprinsă în Harkov
Armata rusă a lansat în ultimele 24 de ore circa 54 de atacuri împotriva oraşului Harkov şi a regiunii omonime din estul Ucrainei, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin şase persoane, iar alte cel puţin opt au fost rănite, a comunicat marţi armata ucraineană, citată de EFE.

'În ultimele 24 de ore, ocupanţii au lansat 54 de atacuri cu diverse tipuri de arme cu rază lungă de acţiune: artilerie, mortiere, tunuri de tancuri, lansatoare de rachete de tipul MLRS' (rachete multiple), a denunţat şeful administraţiei militare regionale Harkov, Oleh Sinehubov, pe contul său Telegram. Au fost vizate localităţile Saltovka, Piatihatki, Oleksiivka, Holodna Hora, Dergaci, Barvinkovo şi Ciuguiev, a indicat responsabilul militar, citat de Ukrinform.

Patru decese s-au înregistrat în districtul Harkov, unde alte trei persoane au fost internate cu răni la spital, în timp ce în districtul Ciuguiev două persoane au decedat, iar cinci au fost rănite. 'Regiunea Harkov este pregătită de orice scenariu, forţele noastre armate sunt pe poziţii şi apără regiunea. Trebuie să menţinem o ariergardă puternică', a afirmat Sinehubov.

Anterior, Oleksii Arestovici, unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că ruşii au pierdut o parte din potenţialul lor ofensiv, iar acum operează completări de personal, repoziţionări şi regrupări de trupe într-o încercare de a continua ofensiva asupra Mariupolului asediat, în sud, şi în regiunea Harkov. 'În restul sectoarelor frontului, inamicul a fost oprit, mai ales în regiunile Kiev, Sumî şi aproape în întreaga zonă Cernigău', care s-a aflat sub tirul intens al trupelor ruse din prima zi a invaziei în 24 februarie, a precizat acelaşi consilier.

Arestovici şi alţi comandanţi militari ucraineni susţin că noua ofensivă rusă va fi îndreptată, de acum înainte, spre obţinerea controlului în regiunile Doneţk şi Lugansk, autoproclamatele republici independente recunoscute de Rusia, pe care Moscova le controlează de facto. Pentru a atinge acest obiectiv, conform armatei, controlul regiunii Harkov pare esenţial.

Potrivit lui Arestovici, citat de Interfax-Ukraina, pierderile ruseşti se cifrează acum la 647 de tancuri (2,5 divizii de tancuri), 1.844 de vehicule de luptă blindate şi 330 de sisteme de artilerie. De asemenea, forţele ruse au pierdut - conform Kievului - 107 sisteme de lansare multiplă de rachete, 54 de sisteme de apărare aeriană, 147 de avioane (aproape şapte regimente de aviaţie), 134 de elicoptere şi 1.273 de vehicule.

Potrivit datelor ucrainene, neverificate de o sursă independentă, forţele ruse au mai pierdut în conflict şapte nave şi alte ambarcaţiuni, 92 de vehicule tactice fără pilot, 25 de maşini speciale şi patru rachete tactice Iskander sau Tocika-U. De parte adversă, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat marţi că trupele ruse au distrus un centru de antrenament al forţelor de operaţiuni speciale ucrainene, care ar fi fost folosit şi pentru a găzdui mercenari străini, potrivit EFE.

Atacul a avut loc în cursul nopţii de luni spre marţi în oraşul-port Oceakov, în regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov. De asemenea, trupele ruse au continuat strategia pentru scoaterea din funcţiune a depozitelor de combustibil în Ucraina, în încercarea de a întrerupe aprovizionarea forţelor ucrainene.

În acest sens, a spus Konaşenkov, rachete de înaltă precizie lansate pe cale aeriană au distrus patru depozite de combustibil pentru aprovizionarea unor trupe ucrainene în zonele oraşelor Kremeneţ, din regiunea Ternopol, în vestul ţării; în Cerkasî, centru, precum şi în Zaporojie şi Novomoskovsk, în sud-est. El a indicat că aviaţia operaţional-tactică a Forţelor aerospaţiale ruse şi unităţi de rachete au atacat 134 de obiective militare în Ucraina, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel