Ucraina cere Uniunii Europene să accelereze timpii ajutorului financiar: ”Este inacceptabil”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Criticile de la Kiev fac ecou comentariilor oficialilor americani, care au presat pe omologii UE în timpul verii să își respecte promisiunea de ajutor financiar pentru Ucraina.

”Ministrul nostru de finanțe este supus unei presiuni extrem de ridicate, când trimite aceste cecuri militarilor, fondurilor de pensii... trebuie să trimitem acești bani în mâinile lui. Deci ceva de genul unei întârzieri de o săptămână sau câteva săptămâni este pur și simplu inacceptabil”, a declarat Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, într-un interviu pentru Politico.

Întrebat în această săptămână despre ritmul ajutorului UE, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a spus: ”Continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu partenerii noștri pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere”.

În situația în care stau lucrurile, UE urmează să plătească ajutorul promis Ucrainei în tranșe, cu 2 miliarde de euro scadenți la jumătatea lunii octombrie, alte 2 miliarde de euro la jumătatea lunii noiembrie și 500 de milioane de euro în decembrie, a declarat un oficial al UE.

Plata ultimei tranșe a fost blocată de luni de zile din cauza opoziției Germaniei, care s-a opus să ofere garanții bugetare pentru a susține împrumuturile și pledează în favoarea acordării de granturi.

Deși Berlinul a fost de acord să emită împrumuturi, nu există încă un acord cu privire la asistența de 3 miliarde EUR rămasă din cele 9 miliarde EUR anunțate în mai, care este puțin probabil să fie plătită înainte de sfârșitul anului.

Ajutorul extern este esențial pentru a ajuta Ucraina să acopere un deficit bugetar mare, estimat la 5 miliarde de dolari pe lună

Economia Ucrainei a scăzut cu până 40% în acest an în urma agresiunii Rusiei, iar Kievul și-a finanțat operațiunile printr-un amestec de obligațiuni de război, tipărire de bani și ajutor internațional.

Până în prezent, Ucraina a primit ajutor financiar bilateral de 4,2 miliarde de euro din partea țărilor UE, comparativ cu peste 10 miliarde de euro din partea SUA, potrivit instrumentului de urmărire a asistenței pentru Ucraina al Institutului Kiel.

Dacă ne uităm și la ajutorul militar, angajamentele țărilor UE se ridică la 5,6 miliarde EUR, comparativ cu 25 miliarde EUR din SUA. Numai Regatul Unit a oferit 2 miliarde EUR în ajutor financiar și 4 miliarde EUR în ajutor militar.

”Europa se târăște”

”Din perspectiva altor membri G7 și a Statelor Unite, este foarte clar că Europa, ca de obicei, își târăște picioarele”, a spus Jacob Kierkegaard, membru al German Marshall Fund al Statelor Unite.

Pentru anul viitor, Ustenko se așteaptă ca deficitul Ucrainei să scadă ușor, la 3,5 miliarde de dolari pe lună, datorită reluării unor activități economice care au fost relocate în vestul Ucrainei. 

Se așteaptă ca SUA să acopere aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe lună, iar UE ar trebui să ofere o sumă similară, au spus oficialii. Restul ar putea fi acoperit de un program FMI în curs de negociere și de alți donatori bilaterali.

Dar încă nu este clar cum intenționează să contribuie Bruxelles-ul, scrie sursa citată. Comisia încearcă să simplifice plățile de ajutor către Kiev, pentru a evita nevoia de a solicita garanții țărilor UE la fiecare câteva luni. Cu toate acestea, rămâne riscul ca refuzul unei țări să poată opri procesul.

Banca Mondială a declarat că reconstrucția țării după războiul său cu Rusia va costa 349 de miliarde de euro, iar UE va trebui să joace un rol important, având în vedere că a acordat Kievului statutul de candidat pentru a intra în bloc.

Comisia Europeană a declarat că dorește să pună umărul la reconstrucția Ucrainei, iar în mai a prezentat opțiuni pentru cum să facă acest lucru. Acestea includ emiterea de noi datorii denominate în UE sau negocierea unei majorări a bugetului multianual al blocului. Ambele opțiuni sunt însă controversate și necesită ca toate țările UE să fie de acord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel