Data publicării:

Ucraina cere Mexicului să-l aresteze pe Putin. Cum s-ar putea petrece asta

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Ambasada Ucrainei în Mexic a cerut oficial Guvernului mexican să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, în cazul în care acesta va participa la ceremonia de învestire a președintei alese Claudia Sheinbaum.

Solicitarea vine în contextul în care Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus pentru crime de război, printre care și deportarea ilegală a unor copii în Rusia.

"Avem încredere că Guvernul mexican va respecta mandatul internațional de arestare și îl va preda organelor judiciare ale ONU la Haga", a declarat ambasada Ucrainei într-un comunicat emis miercuri. Claudia Sheinbaum, prima femeie aleasă președintă a Mexicului, urmează să fie învestită în funcție pe 1 octombrie, iar invitațiile la ceremonie au fost trimise atât lui Vladimir Putin, cât și omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin în martie 2023, acuzându-l de crime de război. Mexicul, ca semnatar al Statutului de la Roma, tratatul care a pus bazele CPI, are obligația de a-și supune jurisdicției penale persoanele acuzate de astfel de crime internaționale.

Viitorul ministru mexican de Externe, Juan Ramon, a declarat că invitarea lui Putin este o "practică protocolară". În același timp, ambasada Ucrainei în Mexic l-a catalogat pe Vladimir Putin drept un "criminal de război" care trebuie să răspundă în fața justiției pentru invazia Ucrainei din februarie 2022.

Situația tensionată din Rusia

Într-o altă dezvoltare recentă, președintele rus Vladimir Putin a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, acuzând Ucraina de lansarea unei "provocări majore". Se presupune că trupe ucrainene ar fi intrat pe teritoriul rus, în regiunea Kursk, într-o operațiune militară. Potrivit unor surse ruse, aceste trupe ar fi avansat deja 10 kilometri și ar fi luat prizonieri.

Vladimir Putin a cerut guvernului să se ocupe urgent de situație. Întâlnirea a inclus discuții cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, fostul președinte Dmitri Medvedev și secretarul general al Consiliului de Securitate, Serghei Șoigu. Ministerul rus al Apărării a recunoscut că luptele pentru respingerea trupelor ucrainene continuă deja pentru a doua zi consecutiv.

Locuitorii din regiunea Kursk au fost sfătuiți să își limiteze mișcările, iar toate evenimentele publice au fost anulate. Guvernatorul regional, Alexei Smirnov, a informat că mii de persoane și-au părăsit casele, iar medici din Moscova și Sankt Petersburg sunt în drum spre regiune pentru a oferi asistență.

Până în prezent, Kievul nu a comentat oficial despre evenimentele din Kursk. Un colonel ucrainean a declarat că atacul a fost preventiv, având în vedere adunarea a aproximativ 75.000 de soldați ruși în apropierea frontierei. Analistii militari sugerează că raidurile transfrontaliere ar putea fi o strategie riscantă, având în vedere că forțele ucrainene sunt deja suprasolicitate și depășite numeric.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel