Ucraina cere anchetarea lui Lukashenko, pentru cooperarea cu separatiștii din Lugansk
Deputații din Ucraina cer anchetarea penală a lui Alexandr Lukashenko, pe motiv că a cooperat cu autoritățile separatiste din Lugansk.
Deputații ucraineni cer anchetarea penală a preşedintelui nerecunoscut al Belarusului, Alexandr Lukașenko, din cauza cooperării cu reprezentanții autoproclamatei Republici populare Lugansk. Solicitarea a fost trimisă Procurorului General al Ucrainei. Deputații cer verificarea informaţiei potrivit căreia Lukașenko a permis ca jurnalistul belarus Roman Protasevici să fie interogat de procurori din nerecunoscuta republică Lugansk.
Un deputat ucrainean a scris pe Telegram că astfel Lukașenko a recunoscut republicile teroriste şi că reacţia Kievului ar trebui să fie promptă și clară. În apel se reaminteşte că Ucraina, împreună cu Uniunea Europeană, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări nu recunosc legitimitatea lui Lukașenko.
Miercuri, procurorul general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk a anunţat că în cadrul acțiunilor de investigație din Belarus s-au obținut dovezi că Roman Protasevici ar fi implicat în asasinarea civililor din Donbass. El i-a mulțumit lui Alexandr Lukașenko și reprezentanților organelor de forță din Belarus pentru oportunitatea de a-l ancheta pe Protasevici, notează Publika.
Belarus, noua poartă spre UE a migranților
Între timp, Belarus a devenit o poartă spre Europa a migranților din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Sute de migranți din Siria și Irak ajung săptămânal la Minsk, o nouă metodă prin care Lukaashenko încearcă să irite Uniunea Europeană.
Aleksandr Lukaşenko a găsit o nouă metodă să irite Uniunea Europeană şi să scoată şi profit în acelaşi timp. O agenţie de călătorii controlată de dictatorul din Belarus aduce între două şi trei sute de imigranţi pe săptămână din Siria şi Irak. Din Minsk, oamenii sunt transportaţi la graniţa cu Lituania şi apoi ajutaţi să intre în UE. Pentru asta plătesc între trei şi şase mii de dolari. Lucrurile merg atât de bine încât numărul zborurilor s-a dublat, iar avionul Boeing 737 a fost schimbat cu unul mai mare, 777.
În Lituania, grănicerii lucrează la foc automat, iar guvernul e gata să declare stare de urgenţă dacă lucrurile continuă.
Rustamas LiubaJjevas, şeful Serviciului de grăniceri al Lituaniei: Am discutat cu şeful Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi cu cel al Gărzii de Coastă despre posibilitatea de a trimite poliţişti de frontieră din UE în Lituania. În principiu, acest lucru a fost convenit şi vom avea poliţişti de frontieră UE la frontiera Lituania-Belarus din iulie (citește mai multe AICI).
CITEȘTE ȘI - Regimul din Belarus a creat un film de propagandă prin care încearcă să justifice detunarea avionului Ryanair
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News